Fraude bij Stichting Droomwens is ‘dubbele diefstal’

Fraude bij Stichting Droomwens is ‘dubbele diefstal’
Fraude bij Stichting Droomwens is ‘dubbele diefstal’
30 november 2018
Nieuws | | Goede doelen

De oprichter en directeur van Stichting DroomWens wordt ervan verdacht dat hij 800.000 euro achterover heeft gedrukt. Het geld zou hij hebben gebruikt om te gokken. Het is een nachtmerrie-scenario voor de bijna gelijknamige stichting Kinderdroomwens, maar ook voor de goede doelensector als geheel. Jan van Berkel, voorzitter van Goede Doelen Nederland, tegenover 1Vandaag: ‘Dit is dubbele diefstal!'

De stichting DroomWens zou zich jarenlang beziggehouden hebben met het verrassen van zieke kinderen. Het ingezamelde geld van de donateurs zou worden gebruikt voor het organiseren van een leuk dagje. Maar nu blijkt dat de directeur van Stichting DroomWens, Koos van G. (61), vooral zijn eigen zakken vulde. Volgens de FIOD is slechts tien procent van alle donaties is besteed aan het goede doel. De rest van het geld zou de directeur hebben vergokt. De website van de stichting DroomWens is inmiddels uit de lucht gehaald. Donateurs kunnen zich melden bij de FIOD over het doen van mogelijke aangifte.  

Geen Erkend goed doel

Stichting DroomWens beschikte niet over een keurmerk van CBF, dat benadrukt dat in tegenstelling tot stichting DroomWens ruim tachtig procent van de goede doelen in Nederland wél een keurmerk heeft. Tegenover 1Vandaag zegt GDN-voorzitter Jan van Berkel: ‘Dit is dubbele diefstal. Donateurs worden misleid en zieke kinderen, voor wie wat georganiseerd zou worden, zitten ook met lege handen. Ik vind dit echt schandalig.’ Ook Goede Doelen Nederland hamert erop dat ruim tachtig procent van het geld dat in Nederland aan goede doelen wordt besteed via erkende doelen gaat.

►Via de website geefgerust.nl kunnen donateurs checken welke goede doelen door het CBF erkend zijn.

Klik hier voor de reactie van Goede Doelen Nederland.