Extra steun voor kleinere cultuurprojecten Drie fondsen en een loterij maken het mogelijk

'Blockbusterpotentie'
'Blockbusterpotentie'
25 januari 2023

Er is een nieuwe regeling voor producenten met ANBI-status van kleinere kunst- en cultuur-projecten. Het betreft tentoonstellingen, voorstellingen en festivals gericht op een groot en breed publiek. Onderscheidend en van hoge kwaliteit.



Elk jaar zijn er in Nederland wel ergens bijzondere culturele evenementen waarvoor het publiek in de rij staat. Een mooie tentoonstelling, een spannende voorstelling of een spetterend festival. Het organiseren en financieren van een dergelijk evenement met ‘blockbusterpotentie’ is geen sinecure. Maar nu is er dus een mogelijkheid om een groot en breed publiek te bereiken. Dit naar een idee van media- en musicalondernemer Joop van den Ende.

Het in 2012 opgerichte Blockbusterfonds heeft sinds kort namelijk een kleiner broertje: het BBF XTRA. Het verschil tussen beide regelingen zit in de beoogde bezoekersaantallen en de hoogte van de bijdrage. Het oorspronkelijke fonds is gericht op een middelgroot (betalend) publiek en het nieuwe fonds op een kleiner publiek: tot 40.000 bezoekers voor tentoonstellingen en maximaal 15.000 bezoekers voor voorstellingen en festivals. 
 

Vaste bijdrage

Het grote fonds kent een variabele bijdrage in de vorm van een garantie of lening met uitschieters tot € 100.000 voor bijzonder omvangrijke projecten. Een tweede optie is een bijdrage van de VriendenLoterij van € 75.000. Bij het BBF XTRA is sprake van een vaste bijdrage van in beide gevallen €30.000. (garantie of lening alsmede VriendenLoterij). Doorlooptijden van aanvragen kunnen enige maanden in beslag nemen.

Volgens een woordvoerster van het blockbusterfonds, die per e-mail reageert, komen de aanvragen voor het BBF XTRA van vele kanten uit de kunst- en cultuursector. ‘Omdat de regeling net open is, is nog niet duidelijk uit welke hoek de meeste aanvragen komen.’ Het jaarlijks beschikbare budget voor het nieuwe fonds is volgens haar €750.000 voor leningen en garanties en nog eens ditzelfde bedrag van de VriendenLoterij.
 

Marketinginspanningen
Ondersteuning geschiedt met een lening of garantiebijdrage in combinatie met een gegarandeerde kaartafname. De lening kan worden ingezet om extra marketinginspanningen te financieren. Daarmee is het mogelijk een groter publiek te bereiken en dus een hogere opbrengst. Een garantiebijdrage kan zekerheid bieden voor onverhoopte financiële tegenvallers tijdens de uitvoering van het project. 

De criteria voor aanvragen zijn voor beide fondsen min of meer gelijk. Projecten moeten inhoudelijk en zakelijk van hoge kwaliteit zijn, nieuw en/of onderscheidend. De blockbusterfondsen worden gevoed door de VandenEnde Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VriendenLoterij.
 
3/3