Toon alles (3)

Europese richtlijn voor heldere informatie over duurzaam beleggen

1 maart 2013, 04:00
Europese richtlijn voor heldere informatie over duurzaam beleggen
Europese richtlijn voor heldere informatie over duurzaam beleggen
Eurosif, het European Sustainable Investment Forum (SIF) brengt de derde versie van de European SRI Transparency Code uit. De code maakt het voor particuliere beleggers makkelijker om duurzame (SRI) fonden te vergelijken. Fondsaanbieders worden opgeroepen de richtlijn te gebruiken.

“De code is een essentieel instrument voor de particuliere belegger om fondsen goed te kunnen vergelijken en een goede duurzame keuze te kunnen maken”, zegt Giuseppe van der Helm, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). “Daarnaast roepen we fondsaanbieders op om deze, van oorsprong Nederlandse richtlijn, te gebruiken om de broodnodige helderheid te bieden aan de particuliere belegger.” VBDO is de Nederlandse variant van de Europese Sustainable Investment Forums (SIFs).

SRI-fondsen
De European SRI Transparency Code is in 2008 voor het eerst uitgebracht. Het voornaamste doel van de Code is om de verantwoording van duurzame beleggingsfondsen (Social Responsible Investement Funds) te verbeteren en inzichtelijker te maken voor beleggers. Partijen die de Code ondertekenen zorgen voor tijdige en adequate informatie over hun fondsen, zodat beleggers het beleid van duurzame fondsen kunnen inzien en vergelijken. De Code richt zich op SRI-fondsen voor particulieren in Europa en heeft betrekking op meerdere asset classes zoals aandelen en vastrentende waarden. Sinds december 2012 hebben meer dan 50 ondertekenaars (goed voor meer dan meer dan 500 fondsen) de Code aangenomen. Europa telt in totaal 884 SRI-fondsen.

De nieuwe versie van de Code, die is ontwikkeld in samenwerking met de nationale SIF´s en de Franse Association Française de Gestion (AFG), is op de volgende punten aangepast:
• Een compacter en gebruiksvriendelijker document
• Betere vergelijkbaarheid van de antwoorden, waardoor standaardisatie en nauwkeurigheid verbeterd is
• Een aantal nieuwe vragen over belangrijke nieuwe duurzame beleggingsmogelijkheden, zoals derivaten en aandelen
• Meer nadruk op controle en de rapportage aan beleggers

Vanaf eind februari 2013 zal de European SRI Transparency Code V3.0 de vorige versie gaan vervangen. Klik hier voor meer informatie over de European Transparency Code.
gerelateerde items