Europees netwerk krijgt ruim een ton voor samenwerking

Europees netwerk krijgt ruim een ton voor samenwerking
Europees netwerk krijgt ruim een ton voor samenwerking
5 februari 2013

Het European Network of National Civil Society Associations (Enna), het pan-Europese netwerk van meer dan twintig nationale koepels van vrijwilligersorganisaties, heeft bijdragen gekregen ter waarde van meer dan honderdduizend Pond om organisaties in het Verenigd Koninkrijk te helpen ideeën met elkaar te delen en relaties op te bouwen.

Enna, dat is opgezet door de National Council for Voluntary Organisations in 2009, kreeg meer dan £85,000 van de Europese Unie en £25,000 van de Charles Stewart Mott Foundation, een privéfonds uit Michigan. Enna gaat het geld gebruiken om conferenties te organiseren en workshops  en trainingen te houden voor leden. Ook wordt het geld ingezet om te gaan lobbyen in Brussel om zo toegang te krijgen tot Europese fondsenstromen.

Oliver Henman (foto), hoofd European and International bij de NCVO, zegt dat Enna vrijwilligersorganisaties met elkaar in contact wil brengen die dezelfde doelen hebben, om van elkaar te leren. “Veel van de filantropiesectoren in deze landen bevinden zich in verschillende fases van ontwikkeling en willen erg graag leren van de expertise van de leden in het Verenigd Koninkrijk”, zei Henman. “Daarbij kun je denken aan het verbeteren van financiële processen en de ledenadministratie, maar ook het leren van juridische specialisten uit ons land.”

Lobby in Brussel
Omgekeerd is dat ook het geval. Volgens Henman kunnen ze in het Verenigd Koninkrijk weer veel opsteken van organisaties in Estland, die veel ervaring hebben met online campagnes en fondsenwerving. Daarnaast bundelen ze hun krachten om in Brussel sterker te staan. “De EU is het gehele budget aan het heroverwegen voor de start van de nieuwe financiële periode in 2014 en samen kunnen we debatten beïnvloeden die van belang zijn voor onze leden.”