Toon alles (3)

EFC-jaarconferentie in Milaan mobiliseert Europese fondsen

3 juni 2015, 04:00
EFC-jaarconferentie in Milaan mobiliseert Europese fondsen
EFC-jaarconferentie in Milaan mobiliseert Europese fondsen
Filantropische fondsen zullen meer moeten gaan samenwerken; meer uit hun ‘comfort zone’ moeten komen en met moedige oplossingen komen voor de grote mondiale vraagstukken rondom klimaat, armoede en ongelijkheid. Dat hielden de key note-sprekers een gehoor van 650 afgevaardigden van allerlei Europese fondsen voor tijdens het jaarcongres van koepel EFC, dat gehouden werd van 20 tot en met 22 mei in Milaan.

‘Visions and energy for change’
Onder het motto ‘Philanthropy: Visions and Energy for Change’ congresseerden de Europese fondsen over hun aandeel in het aandragen van duurzame oplossingen. Het hoofdthema werd daarvoor opgebroken in vier deelthema’s over de rol van filantropie: het inspireren en opleiden van een nieuwe generatie jongeren; de invloed van fondsen op overheden om sociale ongelijkheid te bestrijden; de rol van fondsen als incubators van lokale, duurzame ontwikkelingen en de financiering van onderzoek naar duurzame voedselproductie.

Kumi Naidoo
De key note-sprekers van de openingsprogramma (onderwie Ellen Dorsey van Wallace Global Fund en Patrick Holden van Sustainable Food Trust) benadrukten allen dat filantropische fondsen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Een boodschap die ook in de slotspeeches werd herhaald. ‘The power you have in your hands as leaders of foundations is whether we do true philanthropy or false foolanthropy’, zei Kumi Naidoo (foto), internationaal directeur van Greenpeace.

Compass Prize
Het congres kende de jaarlijkse EFC Compass Prize voor filantropieleiders postuum toe aan Pier Mario Vello, voormalig secretaris-generaal van het Italiaanse Fondazione Cariplo en mede-initiatiefnemer van de EFC-conferenties. Deze prestigieuze prijs werd al eerder werd gewonnen door de Nederlander Rien van Gendt, de huidige voorzitter van vermogensfondsenkoepel FIN.

EFC volgend jaar in Amsterdam
Tijdens het congres in Milaan werd ook al vooruitgekeken naar de bijeenkomst in 2016. Die zal van 26 tot en met 28 mei worden gehouden in Amsterdam. Een comité uit de Nederlandse fondsenwereld is al enige tijd bezig met de voorbereiding van het programma. Het thema ‘Imagining and investing in our future’ zal als kapstok dienen voor een brede verkenning van toekomstige maatschappelijke vraagstukken, mogelijke nieuwe oplossingen en de wijze waarop fondsen zich op de toekomst kunnen voorbereiden. Nederlandse fondsen en hun partners krijgen hiermee een bijzondere gelegenheid om typische Nederlandse aspecten van filantropie te presenteren.
gerelateerde items