Toon alles (1)

Een humanitaire ramp

3 december 2015, 04:00
Een humanitaire ramp
Een humanitaire ramp
Mensen, graag jullie aandacht voor een grote humanitaire ramp die zich in Nederland dreigt te voltrekken. Het wordt steeds duidelijker dat ons land kampt met een wachtlijst voor vrijwilligers die vluchtelingen willen helpen. Echt.
Dat is een kolossaal probleem waarvoor Rutte bij de EU al enige tijd tevergeefs om aandacht vraagt. Het betreft hier namelijk grote, onbeheersbare stromen vrijwilligers die zonder enig perspectief op vluchtelingen van kastje naar muur worden gestuurd. Het registreren en toewijzen van deze vrijwilligers groeit de Nederlandse overheid nu al volledig boven het hoofd. Aan alle burgemeesters van Nederland is gevraagd om opvang voor deze vrijwilligers te organiseren. Ook onorthodoxe opvang in sporthallen en recreatieparken wordt nu overwogen, nu de meeste vrijwilligers gedwongen worden om in deze koude wintermaanden gewoon thuis (!) lijdzaam af te wachten. De ANBO en Goede Doelen Nederland spreken van een 'menselijke tragedie'.
Incidenten konden niet uitblijven. In Deventer en Dordrecht zijn groepen vrijwilligers, waarvan een groot deel ook hun kinderen had meegenomen, van de stadspont gehaald toen deze dreigde te kapseizen. Bij het AZC in Ter Apel braken militante vrijwilligers door de beveiliging om vluchtelingen onder bedreiging van dekens en voedselpakketten mee naar huis te nemen.

Het laatste nieuws: door de noodsituatie rond de vrijwilligers is de vorming van een nieuw Validatiestelsel tijdelijk helemaal stil komen te liggen. Er wordt door de voorzitters van de koepels eerst gekeken naar de vorming van een 'plafond voor vrijwilligers'. Dit plafond moet de kostennorm van 25% voor fondsenwerving vervangen en stelt een keiharde limiet aan het aantal vrijwilligers dat een charitatieve organisatie mag werven. Het IF is op voorhand tegen.
gerelateerde items