Toon alles (1)

Een Blattertje

12 juni 2014, 04:00
Respect voor ambtsdragers. Daar gaat het om.
Respect voor ambtsdragers. Daar gaat het om.
Ministers die speeches geven, hebben iets meelijwekkends. Ze worden door hun chauffeur en woordvoerder kriskras het land gereden en krijgen dan een briefje in hun hand gedrukt. Vaak weten de bewindslieden niet eens meer waar ze op een podium worden geduwd. Zo stapte Erica Terpstra ooit glunderend het toneel op om haar overenthousiaste kanjerspeech met een echte wave te beginnen. Pas toen ze achterwaarts tegen de kist van de opgebaarde topsporter stootte, werd duidelijk waarom de zaal haar in opperste verbijstering aanstaarde.
Ook minister Plasterk stond vorige week als een kat in een erg vreemd pakhuis iets in de microfoon te mompelen bij het congres over lokale fondsen in Utrecht. De bewindsman was sjiek te laat en presteerde het een ‘Blattertje’ te doen. Voor de fijnproevers: Blatter is de Don Corleone van de ‘s werelds grootste misdaadsyndicaat die de herdenkingsminuut voor Nelson Mandela terugbracht tot 14 seconden. De speech van Plasterk duurde toch nog 6 minuten en 28 seconden. De door een junior speechwriter bij elkaar geharkte gemeenplaatsen waren kernachtig samen te vatten met: ‘Zet ‘m op lokale fondsen!’ En weg was de minister. Naar een edelslagersconventie in Vlagtwedde (‘Zet ‘m op edelslagers!’).
Je mag het ze niet aanrekenen, die bewindspersonen. Ze verdienen ons respect als democratisch gekozen dienaren van het publieke belang. Niet hoon. Of homerisch gelach. Al is dat soms moeilijk te voorkomen, zoals in de historische ontmoeting in Downing Street tussen onze toenmalige premier en staatssecretaris met de toen nog grote Tony Blair. Bij binnenkomst werd het Nederlandse duo aangekondigd: ‘Prime minister, I’d like to introduce you to mister Kok and mister Dik from the Netherlands.’
Probeer dan je smoel maar eens in de plooi te houden.
gerelateerde items