Directiesalarissen: die zomerkoninkjes, ze zijn er weer

15 juli 2016, 21:10
Directiesalarissen: die zomerkoninkjes, ze zijn er weer
Directiesalarissen: die zomerkoninkjes, ze zijn er weer
In antieke tijden had je senator Cato die tot zijn laatste snik de senaat adviseerde om Carthago te verwoesten. Tegenwoordig heb je de Volkskrant die haar komkommerzomer al een decennium opfleurt met eigen onderzoek naar die vreselijke directiesalarissen. Er was een tijd dat dat echt nieuws was en de krant een belangrijke rol speelde in de omslag in denken over beloningen. Maar die tijd ligt alweer tien jaar achter ons. In 2016 is het een sneue folklore geworden voor de zomerstagière. De oogst dit jaar: vier (!) overtreders. Foei. Haal de brandende kruizen tevoorschijn!
 
Maar het is niet de boodschapper van dit nieuws die wij euvel duiden. Het zijn de goede doelen zelf, die de folklore voeden door zich - Pavlov - in hun eigen angstpoep ter aarde te werpen als zondaren die het niet verdienen ooit nog het daglicht te zien. Waarom? Uit blinde angst voor de donateur, voor wie de directiesalarissen - quote Volkskrant - nog altijd 'een open zenuw zijn'. Hypocrieter hebben wij het nog niet eerder zo horen formuleren. 'Een open zenuw': als dat maar geen nieuws oplevert! Voorzichtig jongens dit jaar weer met die open zenuw!
 
In plaats van fier uit te leggen dat die anderhalve ton (inclusief bonus) een koopje is voor maatschappelijk ondernemerschap dat een doorbraak heeft geforceerd voor vroege detectie van darmkanker door middel van honden, moet directeur Ellen Greve van KNGF nu in de slagschaduw van blinde volkswoede en bestuurlijke angsthazerij eieren voor haar geld kiezen. Wat een schande en vernedering valt haar nu ten deel, in plaats van de volledig terechte lof die haar toekomt voor onverwoestbaar doorzettingsvermogen en visie.
 
'Een plafond is een plafond', piept nu koepel Goede Doelen Nederland. Ze zullen KNGF daar eens even stevig op aanspreken! Hell no. Draai je eens om en stop met dat meejammeren. Durf nou ook eens uit te leggen waarom er soms uitzonderingen zijn op een regel. Zonder uitzonderingen op regels en plafonds was de peniciline nooit ontdekt en scharrelden de donateurs nog thuis zonder licht en stromend water in hun eigen vuil rond. 
gerelateerde items