Delphi op overnamepad

16 november 2006
Nieuws | | Organisatienieuws

Delphi Fondsen- en Ledenwerving is op het overnamepad. Twee dagen terug maakte het bedrijf bekend Stichting DFW over te nemen, dat onder andere de Nierstichting en Alzheimer Nederland tot haar klanten mag rekenen. Het zal niet de laatste acquisitie zijn, aldus directeur Ramses Man. "We zijn in gesprek met een aantal partijen."


Fondsenwervers die elkaar ‘opeten' om te kunnen groeien: het is in Nederland een vrij zeldzaam fenomeen. Toch is het bittere noodzaak, zegt Ramses Man, directeur van Delphi Fondsen- en Ledenwerving. "In Nederland zijn de echt goede fondsenwervers dun gezaaid. Als je iemand zoekt op senior niveau trek je niet zomaar een laatje open. De hoogwaardige wervers zitten aan de klantzijde of bij de concurrent."

 


Schaalvoordelen

Stichting Dienstencentrum en Fondsenwerving - geleid door Felix Vriends - was zo'n concurrent. Man: "Dat klopt. Het blijft toch een beetje eng: met de concurrent aan tafel. Er is dan ook heel wat tijd overheen gegaan voordat we eruit waren. De gesprekken hebben een maand of vier geduurd. Uiteindelijk zagen we de wederzijdse meerwaarde. Met Felix Vriends halen we iemand binnen met veel kennis en ervaring in fondsenwerving. Het voordeel voor ons is: meer klanten, dus meer volume. Wat onze mailingen betreft komen we boven 20 miljoen poststukken. Dat brengt aanzienlijke schaalvoordelen met zich mee."

 


Felix Vriends zal toetreden tot het managementteam van Delphi. Hij blijft het eerste aanspreekpunt voor klanten als de Nierstichting, Alzheimer Nederland, Habitat for Humanity, Trombosestichting, Fonds Ouderenhulp, UAF, MS Research en de gezamelijke Campagne Nalaten. Stichting Dienstencentrum Fondsenwerving (DFW) zal ophouden te bestaan. De organisatie ondersteunde sinds 1986 goede doelen bij het ontwikkelen en uitvoeren van hun fondsenwervende activiteiten. Cash & Care, een project waarvan Felix Vriends een van de voortrekkers was, staat los van de overgang. De ontwikkeling van een loyaliteitskaart voor donateurs en vrijwilligers, die grootschallig zal worden uitgerold, is overgenomen door een externe partij.

 


Markt competetiever

In een persbericht stelt Felix Vriends dat hij duidelijke voordelen ziet voor de clientèle van Stichting DFW. "De fondsenwervende markt wordt steeds competitiever. Daarom is het fijn dat mijn klanten voortaan terug kunnen vallen op een volledig team van fondsenwervingsexperts."

 


Is de overname van Stichting DFW een opportunistische zet van Delphi, of zit er beleid achter de stap? "De afgelopen jaren zijn we organisch gegroeid," zegt Man. "Qua omvang zijn we in deze periode ongeveer verdubbeld. Er zit echter een grens aan deze groei. Vandaar dat we nadrukkelijk de optie openhouden om door overnames verder te groeien. Op het gebied van algemene advisering is er niet zoveel ruimte meer in de markt, maar bij datamanagement ligt dat anders. Dus we denken eerder die richting. Het is mogelijk dat er in 2007 weer ontwikkelingen zullen zijn. We zijn in gesprek met een aantal partijen."

 


Nieuwe wegen

Stichting DFW is per direct overgenomen. Wanneer zal de overname van DFW in de praktijk zijn beslag krijgen? Man wil niets overhaasten. "We gaan het rustig aan doen, om onze klanten aan het idee te laten wennen. Begin 2007 zal de overname voelbaar worden. Overigens veranderd er voor die klanten niet zoveel. Felix Vriends blijft het belangrijkste aanspreekpunt. Wat wel veranderd is dat we nog scherpere prijzen kunnen gaan bieden en dat de extra expertise van Delphi nieuwe wegen openlegt. In tegenstelling tot Stichting DFW heeft Delphi bijvoorbeeld een nalatenschappenprogramma. Ik zou me kunnen voorstellen dat dat interessant is voor een fonds als de Nierstichting."

 


Meer informatie op: www.delphi.nl