De vlucht voorwaarts

27 juni 2013, 04:00
Ja Opeo Jansen. Wel even uitkijken natuurlijk.
Ja Opeo Jansen. Wel even uitkijken natuurlijk.
Heeft Femke gelijk dat de hulpclubs te veel met zichzelf bezig zijn? Absoluut. Maar dat geldt ook voor Femke zelf.

Laten hulpclubs sexy foto’s schieten van hun belangrijke werk voor het thuisfront? Absoluut. Maar dat geldt ook voor het ik-heb-het-er-erg-moeilijk-mee-tochtje van Femke zelf in Syrië.

Lieve schat. Hoe erg is het met jezelf bezig te zijn als er kogels fluiten in plaats van vogels? Die medewerkers van hulpclubs hadden ook suppoost in het Staartklokkenmuseum kunnen worden. Of thuis blijven als EHBO’er tijdens de twee jaarlijkse braderie van Scheemda.

Natuurlijk kan het allemaal veel doelmatiger, maar dat geldt ook voor de Stadsdeelraad, de speeltuinvereniging, de politie, de Belastingdienst, het kabinet, het Europese parlement, de NS en – niet te vergeten - Stichting Vluchteling zelf.

Want was het niet Stichting Vluchteling die zich in 2011 opzichtig een oor had laten aannaaien door een straatwervingsbureau. Die berekende veel te hoge kosten en dat was volgens directeur Tineke Ceelen ‘niet uit te leggen aan de donateurs’. Maar wie had het contract met die types eigenlijk getekend Tineke? Graag wat doelmatiger de kleine lettertjes lezen voortaan.

En bedankt nog Femke, nu werkelijk helemaal niemand meer het verschil ziet tussen noodhulp en ontwikkelingssamenwerking. Het resultaat: als nu Opoe Jansen met haar scootmobiel in de gracht flikkert, springt niemand haar nog na. Wie gaat de stomerijkosten betalen? Waarom heeft de gemeente geen hek neergezet? En: heeft die Jansen wel een reanimatieverklaring getekend?

Terwijl Opoe Jansen verzuipt, wordt de gracht al gedempt. Heel doelmatig.
gerelateerde items