De top tien van grootste giften in de VS

29 januari 2015, 04:00
De top tien van grootste giften in de VS
De top tien van grootste giften in de VS
Lijstjes zijn altijd leuk. The Chronicle of Philanthrophy heeft een top tien gemaakt van de grootste giften in de Verenigde Staten. Dit jaar was er zelfs een record: de grootste gift bedroeg 1 miljard dollar en kwam uit de nalatenschap van zakenman Ralph Wilson jr. (foto), de eigenaar van het Buffalo Bills football team. Maar hij was niet de enige gulle gever: de ultrarijken uit de VS hebben vorig jaar hun portemonnee veelvuldig getrokken.

Op de tweede plaats van grote giften staat een donatie van 650 miljoen dollar van de 83-jarige zakenman Ted Stanley. Hij doneerde het aan het Broad Institute voor medisch onderzoek.

Teller loopt op na crisis
Het totaal van de tien grootste giften komt in de buurt van het totaal in 2013, maar ligt daar iets onder. Het lijkt erop dat ook de rijken nog steeds een beetje moeten bijkomen van de crisis. Was het totaal in 2007 nog 4,1 miljard, vorig jaar (2013 dus) was dat 3,4 miljard en in 2014 3,3 miljard. Toch zijn de afgelopen twee metingen veel beter geweest dan de jaren vlak na de crisis, toen de teller bleef steken rond de 2,5 miljard.

Jonge en oude major donors
In 2013 was er een mijlpaal. Voor de eerste keer werd de grootste eenmalige gift gedaan door een stel van nog geen dertig jaar: Mark Zuckerberg en Priscilla Chan. En hoewel de nummers 1 en 2 van dit jaar boven de tachtig zijn, zien we in de lijst toch ook jongere mensen. Nicholas Woodman (39) en zijn vrouw Jill (38), oprichters van GoPro, staan op de derde plaats met hun donatie van 500 miljoen aan de Silicon Valley Community Foundation. En Larry Page (41) medeoprichter van Google staat op de vijfde plaats met een donatie van ruim 175 miljoen aan zijn familiefonds.

Gulste donateurs
Volgende maand publiceert The Chronicle weer de vijftig gulste donateurs, met een lijst gebaseerd op het totaal aantal donaties en niet op eenmalige giften. Overigens baseert The Chronicle zich met alle lijsten op gepubliceerde donaties en heeft de redactie geen inzicht in anonieme giften.

De top tien van 2014

 
 

Bedrag
Donateur Doel
$1 miljard Ralph Wilson Jr. Ralph C. Wilson Jr. Foundation
$650 miljoen Ted Stanley Broad Institute
$500 miljoen Nicholas and Jill Woodman Silicon Valley Community Foundation
$350 miljoen Familie Chan en Morningside Foundation Harvard School of Public Health
$177.3 miljoen Larry Page Carl Victor Page Memorial Foundation
$150 miljoen Kenneth Griffin Harvard University
$130 miljoen Diller-von Furstenberg Family Foundation van Barry Diller en Diane von Furstenberg Hudson River Park Trust
$125 miljoen T. Denny Sanford Sanford Health
$120 miljoen Ernest Rady Rady Children's Hospital San Diego
$110 miljoen Sidney Kimmel Foundation Thomas Jefferson University

 
gerelateerde items