Toon alles (3)

De Sleutelfiguren-methode: antwoord op radicalisering

20 februari 2017, 11:00
De Sleutelfiguren-methode: antwoord op radicalisering
De Sleutelfiguren-methode: antwoord op radicalisering
Radicalisering ontstaat vaak door een gebrek aan de juiste sociale netwerken in onze gemeenten. Uitsluiting van groepen kan leiden tot uitsluiting en is een voedingsbodem voor extreem gedrag bij mensen die zich niet begrepen of erkend voelen in de samenleving. Bureau Scholten & Partners introduceerde hiervoor sleutelfiguren: individuen die bij voorkeur niet verbonden zijn aan de overheid, maar die als schakel willen optreden tussen overheid en gemeenschap. Naoual Dinia van Scholten & Partners en Tessel Renzenbrink schreven hierover het tweede deel in de Tientjesreeks van Lenthe dat op 1 maart verschijnt.
 
Sleutelfiguren zijn volgens Scholten & Partners burgers die de samenleving willen verbeteren door hun eigen gemeenschap te versterken. Zij zijn de onmisbare schakels tussen de overheid, instanties en de gemeenschappen. Helaas is er in Nederland nog een gebrek aan netwerk van sleutelfiguren, dat ambtenaren, dienstverleners en bestuurders in staat stelt contact te houden met moeilijk bereikbare groepen. Deze change agents organiseren het geluid van veel burgers die zich vaak niet gehoord voelen. Zij agenderen zaken die spelen binnen de eigen gemeenschap, stimuleren positieve veranderingen en activeren burgers.
 
Het doel van de sleutelfigurenprogramma’s van Scholten & Partners is de verborgen krachten die in de gemeenschappen aanwezig zijn tot ontwikkeling te laten komen. Deze nieuwe talenten zijn intrinsiek gemotiveerd en hebben de wens verandering te bewerkstelligen. Door vanuit praktische samenwerking te komen tot activiteiten en vandaaruit weer te komen tot veilige sociale en duurzame netwerken. Het voorkomen van sociaal isolement is de beste manier om extreem gedrag te voorkomen.
 
De Sleutelfiguren-methode, het tweede deel in de Tientjesreeks van Lenthe, beschrijft de ervaringen van Scholten & Partners met deze methodiek in Nederland; een methode die het bureau zelf in de loop der jaren proefondervindelijk heeft ontwikkeld. Geen zware theoretische modellen, maar praktische handvatten en ervaringen, waar iedereen zijn voordeel mee kan doen.

De Lenthe Tientjesreeks
Compacte en betaalbare ‘how to-boekjes’ op zakformaat: dat zijn de belangrijkste karakteristieken van de Lenthe Tientjesreeks. Uitgever social enterprise Lenthe brengt voor slechts tien euro deze handzame gidsjes op de markt voor beslissers, bestuurders en beleidsmakers. De auteurs zijn allen autoriteit op hun vakgebied en staan garant voor een hoge kwaliteit en toepasbaarheid van de informatie.
 
Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe deeltjes in de Lenthe Tientjesreeks: stuur dan een e-mail met uw contactgegevens aan info@lenthe.nl.
Bent u zelf expert en wilt u als auteur ook een bijdrage leveren aan de Lenthe Tientjesreeks? Neem dan rechtstreeks contact op met een van onze uitgevers en mail naar: info@lenthe.nl.
 
De volgende uitgaven in de Lenthe Tientjesreeks zijn verschenen:

Resultaatgericht inkopen in het sociale domein: maar we doen toch heel erg ons best?
• De sleutelfiguren-methode: antwoord op radicalisering en polarisatie

Bestel nu 'De sleutelfiguren-methode'

Dit boek kost €10,-. Vul onderstaand formulier in en click op 'Nu bestellen'. Velden gemarkeerd met een rood streepje zijn verplicht. Verzendkosten binnen Nederland en België bedragen €2,50.
Aantal
Voornaam
Achternaam
Organisatie
BTW-nummer
Adres
Postcode
Plaats
Telefoon
E-mail

 
gerelateerde items