Toon alles (1)

De omtrekkende overheid

9 oktober 2014, 04:00
De overheid is een koelkastlampje dat blijft branden. Ook als je de deur dichtdoet.
De overheid is een koelkastlampje dat blijft branden. Ook als je de deur dichtdoet.
Ik zal maar met de deur in huis vallen: de terugtrekkende overheid trekt niet terug, maar om.
Bij een omtrekkende beweging verdwijnt de overheid wel uit beeld, maar ze staat pardoes weer bij de achterdeur. Het is zoals het lampje in uw koelkast: zolang de deur openstaat, brandt het lampje. Als u de deur dichtdoet, vertrouwt u er blind op dat het lampje binnen uitgaat. Dom.
De overheid is een lampje dat blijft branden, ook al heeft u de deur dichtgedaan. Het bewijs hiervoor vindt u zwart op wit in het laatste Goede Doelenrapport van koepel VFI. Daar staat heel droog dat de overheidssubsidies aan goede doelen de laatste jaren alleen maar toenemen. Echt waar.
Het staat er met een terloopsheid die aandoenlijk is. Zoals de jongste bediende op de krant met een rood hoofd de redactie op komt rennen en zich uitgebreid verontschuldigt dat hij te laat is. En pas in tweede instantie de reden opbiecht van zijn gebrek aan stiptheid: hij moest flink omrijden omdat er zojuist een Boeing 747 op het marktplein is neergestort.
Het nieuwsfeit van de omtrekkende overheid in de filantropie is behalve in dit periodiekje bijna nergens opgemerkt. De reden hiervan is gemakkelijk te reconstrueren: het past niet in de heersende en door de overheid zelf fanatiek verspreide terugtrekmythe. Daarom is de overheidssubsidie de Boeing in de filantropiekamer, waarover niemand spreekt. Hij is er wel, smeulend en vooral erg groot, maar past niet zo sjiek bij dat schattige burgerinitiatief. Overheidssubsidie: het is als de bezwangerde dienstmaagd die door de adellijke familie geruisloos wordt afgevoerd naar verre oorden om ophef en lastige vragen effectief in te tomen.
gerelateerde items