Toon alles (2)

Meepratende mecenas? Dat zal lekker worden.

23 mei 2019, 05:55
Meepratende mecenas? Dat zal lekker worden.
Meepratende mecenas? Dat zal lekker worden.
‘De moderne mecenas wil meepraten in de cultuursector’ kopte de Azijnbode onlangs. Graag wil ik deze nieuwste trend in het Land van Goed Doen kort met u bespreken. Het hoeft niet lang te duren. Kijk. Een mecenas is iemand die geld geeft aan een kunstenaar met een ringetje door z’n neus en een gat in z’n hand. Daar komt dan hopelijk mooie kunst uit voort. Of de rekening bij Gall&Gall wordt ermee betaald. Niemand weet dat vantevoren. Het is een gift

Een mecenas die mee wil praten over de compositie van een schilderij of de afloop van een speelfilm is geen mecenas, maar een lallende stuurman aan de wal die het kunstschip op zijn eigen klippen laat varen. 
Meepratende mecenas:  ‘Zeg Van Rijn, zet die nachtwacht ’s effe op een ordelijk rijtje, het lijkt nu wel een dierentuin zo.’
Meepratende mecenas: ‘Zeg meneer sombermans de regisseur. Dat Sophie’s Choice mag best wat vrolijker eindigen hoor!’

De ware mecenas is een gespleten persoonlijkheid met twee volkomen onafhankelijk opererende handen. Terwijl zijn linkerhand geld geeft, zit zijn rechterhand misschien op een plek waarvoor tien jaar tuchthuis staat. We weten het niet. De ware mecenas is aan één oog stekeblind.
Een mecenas die wil meepraten in de cultuursector is dus helemaal geen mecenas. Ook geen moderne. Het bijvoeglijke naamwoord “moderne” is geen wonderlijm.
Pol Pot & Jozef Stalin: de moderne bestuurders!
Bewust kinderloos: de moderne moeder!
De katholieke kerk: de moderne kinderopvang!  

Onthoud dit: de beloning voor de mecenas is eeuwige roem. Zijn gift zet hij om in 'legacy'. Zijn gift is een vorm van prikkelende ego-massage met een gegarandeerde happy ending. Een meesterwerk van de kunstenaar is bijvangst.

Er is nog maar één onontkoombare conclusie: modern is het nieuwe ouderwets!  
►Weet u zeker dat u meer columns wilt lezen van DDB's ir. Han A. Schuringa jr.? Echt? Klik hier.
gerelateerde items