Toon alles (2)

De lijstjes komen weer!

27 november 2014, 04:00
Convenant is een soort "Popla kennen ze allemaal"!
Convenant is een soort "Popla kennen ze allemaal"!
Beste mensen, graag ontvang ik van jullie weer aanmeldingen voor de irritantste filantropiewoorden van het jaar. Eerder al wonnen bijvoorbeeld ‘Passie’ (snel een teiltje!) en ‘Convenant’ (een soort ‘Popla kennen ze allemaal’) en ‘Transparantie’ (bestuurlijke Luxaflex). Hoge ogen gooit dit jaar natuurlijk het Flatulatiestelsel: die nieuwe, bestuurlijke natte wind van toezicht waarvan niemand weet waarvoor het de oplossing is. En verder denk ik dat Ice Bucket Challenge hoge ogen zal gooien: het kippevel-effect door frauderende directeuren.
Maar ook ‘Majoor Donor’ is een kanshebber: deze gepensioneerde militair schijnt over een fabelachtig vermogen te beschikken. En wat te denken van ‘Ammodo’, de grootste charitatieve witwasserette van ons land?
En vlak ‘Zelfregulering’ niet uit! Niemand weet wat dat is, want het schijnt allemaal vanzelf te gaan. Er is ook niemand die omkeek naar zelfregulering, totdat Venema & Groenhuijsen de sector erop wezen. En toen was het opeens ons ‘Kroonjuweel’: ook zo’n jeukwoord. De sector heeft verschillende kroonjuwelen. Behalve ‘zelfregulering’ is dat ook ‘Publieksvertrouwen’! Ik heb het mij door een fondsenwerver laten uitleggen: dat is het vertrouwen dat goede doelen hebben in het incasseringsvermogen van het publiek. Goede doelen schijnen trouwens het vertrouwen in het publiek te verliezen en steeds meer te vertrouwen op Majoor Donor! Die heeft het er maar druk mee.
Tot slot is er volgens Filanthropium een nieuw internationaal buswoord: ‘Resilience’ (Riesillijuns). Dat betekent ‘veerkracht’. Die heb je nodig om een jaar lang al die verbale diarree te kunnen weerstaan. Ik wacht uw suggesties gaarne in.
gerelateerde items