Toon alles (1)

De kerken lopen weer vol

15 oktober 2015, 04:00
'Hebt u een kerkgenootschap opgericht ter verering van een vliegende theepot om Mars? Dan krijgt u onverwijld de ANBI-status!'
'Hebt u een kerkgenootschap opgericht ter verering van een vliegende theepot om Mars? Dan krijgt u onverwijld de ANBI-status!'
In Nederland zijn kerk en staat in Den Haag niet zo heel fanatiek gescheiden. De kerken hebben bijvoorbeeld met de Belastingdienst sinds jaar en dag een mooi dealtje. Wim Deetman heeft namens alle kerkgenootschappen in Nederland met MinFin afgesproken dat ze allemaal in één keer de ANBI-status krijgen. Deze fiscale afzegening vertoont grote gelijkenis met de bekering van de Papoea’s op Nieuw-Guinea. Dat waren er zoveel, dat ze en masse met de brandspuit gedoopt werden: lekker fris, lekker anders & scheelt een berg papierwerk.
Om de kerkelijke voorkeursbehandeling toch enigszins te legitimeren, wil de fiscus nu wel dat alle kerken en kloosters hun internetadres opgeven. Een url. www.mariatenhemelgedrevenbergeijk.rk volstaat. Verder niets. Helemaal niets. Ook geen balans. En al helemaal geen namen.
Terwijl van bestuurders van wereldlijke ANBI’s hun gehele doopceel wordt gelicht, hoeven kerkbestuurders niet met naam genoemd te worden vanwege ‘de privacy en de bescherming van persoonsgegevens.’ Hallo. Hallo. Bent u er nog?
Dus nog even samenvatten: hebt u een kerkgenootschap opgericht ter verering van een vliegende theepot om Mars; een kloosterorde gesticht die zich toelegt op bidden boven 120 decibel of een missiegemeente die de bomgordel als zendingsinstrument propageert, dan krijgt u onverwijld de ANBI-status en een vette knipoog van Deetman.
Bent u een profane stichting met de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede als voorzitter, dan wil de Belastingsdienst standaard weten: diens seksuele voorkeur, stemgedrag, belastingopgaven vanaf geboorte en Verklaring van Goed Gedrag.
Onze Fiscus, die in Den Haag zijt; Uw naam worde geheiligd; Uw Teruggaveformulier kome. En vergeef ons onze belastingschulden, gelijk ook wij vergeven onzen schuldenaren. Amen.
gerelateerde items