Toon alles (3)

Nomineer nu uw kandidaten voor de nieuwe DDB100!

18 april 2019, 06:00
Nomineer nu uw kandidaten voor de nieuwe DDB100!
Nomineer nu uw kandidaten voor de nieuwe DDB100!
Vanaf vandaag kunt u weer kandidaten nomineren voor de DDB100 2019-2020: de ranglijst met de honderd ‘invloedrijkste spelers in de Nederlandse filantropie.’ Wilt een of meerdere personen voor deze lijst nomineren? Dat kan online via onderstaand formulier.Om u te helpen hanteren wij een aantal deelcategorieën. Hieronder vindt u de voorwaarden waaronder u uw stem kunt uitbrengen. Wie wordt dit jaar de opvolger van Tom Oostrom? Tijdens Civil Power op 14 november a.s. wordt de nieuwe lijst gepresenteerd: alweer de zesde editie van de DDB100.
 
> Scroll naar onderen voor het stemformulier
> Klik hier voor DDB100 van 2018-2019

Lijst wordt steeds diverser
De DDB100 borrelt, bruist en schuurt als nooit tevoren. Nog nooit kwamen er zoveel nieuwelingen deze lijst binnenschuiven. Het wordt zo langzamerhand een bonte influx van ‘unusual suspects’, die vanuit allerlei windrichtingen het Land van Goed Doen zijn binnengekomen: social entrepreneurs, ex-bankiers, ‘hopeloze millennials’ & Generatie Y’ers, politici, oud geld, nieuw geld, fusion-financials, wetenschappers, systeemdenkers en aanstekelijke paradijsvogels. Zij mengen zich met de autochtonen van goede doelen, vermogensfondsen en koepels en maken Het Land van Goed Doen kleurrijker dan ooit. Het is de verwachting dat deze trend ook dit jaar weer flink zal doorzetten.
 
De longlist
De jury van de DDB100 2019-2020 wordt gevormd door DDB-hoofdredacteur a.i. Don Akkermans en zelfstandig adviseur en oud-hoofdredacteur Edwin Venema. Zij zijn verantwoordelijk voor samenstelling van zowel de longlist (de bruto kandidatenlijst) als de definitieve ranglijst. De jury opereert zonder last van ruggespraak. De longlist van de jury wordt mede samengesteld met nominaties van lezers, die worden ingediend via het online stemformulier onderaan dit artikel. De nominaties van de lezers hebben de status van een raadgevend referendum. Lezers mogen (ook) zichzelf kandideren. Alleen (zeer beknopt) beargumenteerde nominaties worden opgenomen in de longlist: de jury weegt alle aanbevelingen mee.
 
Wie zijn uitgesloten van deelname?
Niet in aanmerking voor deelname aan de DDB100 komen:
> alle medewerkers van Stichting Lenthe en De Dikke Blauwe;
> de aan De Dikke Blauwe verbonden Experts en columnisten; 
> alle collega’s van de (vak)pers en media;
> columnist ir. Han A. Schuringa (voor het leven).
 
De ranglijst 
De jury beoordeelt in tweede instantie de longlist en gebruikt hiervoor de volgende drie wegingsfactoren:
 
Wegingsfactor 1: maximaal 40 punten: resultaatgerichtheid 
Wegingsfactor 2: maximaal 40 punten: innovativiteit
Wegingsfactor 3: maximaal 20 punten: open source-mentaliteit (de bereidheid om kennis met anderen te delen)
 
Op basis van de scores (maximaal 100) wordt de ranglijst samengesteld. Bij gelijke scores is een ex aequo-positie mogelijk.
De jury beoordeelt in derde instantie de tien hoogste scores en stelt na ampele beraadslagingen de ranglijst, en dus ook de winnaar, definitief vast.
De argumentatie voor de winnaar wordt vastgelegd in een juryrapport; voor de overige kandidaten wordt een beknopte rationale geschreven in circa 85 woorden. De winnaar valt een oorkonde en eeuwige roem ten deel. Er is aan de DDB100 geen geldprijs verbonden (tenzij zich een eerbare sponsor meldt). Over de uitslag is geen correspondentie mogelijk.
 
Wat de ranglijst niet is:
De DDB100 is nadrukkelijk géén lijst met ‘grootste filantropen’. De lijst is bedoeld om die mensen in beeld te brengen die op de een of andere wijze maatschappelijke impact hebben gerealiseerd met geld (van zichzelf of van anderen), tijd of ideeën en daardoor een voorbeeldfunctie vervullen voor anderen die met private initiatieven of door bestuurlijke invloed een bijdrage leveren aan het algemeen nut.
 
►Wilt u lezen hoe de laatste lijst eruitzien en waarom de jury Tom Oostrom tot 'winnaar' koos? Klik hier.

Stemformulier DDB100 2019-2020

U hoeft niet voor elke categorie een nominatie uit te brengen. U mag net zoveel nominaties uitbrengen als u wilt. Daartoe kunt u dit formulier meerdere keren gebruiken. Het is toegestaan om ook u zelf te nomineren. Uw nominaties blijven anoniem. Vermeld een minimale beknopte motivatie: dat mag in steekwoorden. De categorieën zijn bedoeld als hulpmiddel bij het stemmen. Uw genomineerde(n) kan/kunnen in meerdere categorieën vallen of in de ‘rest-categorie’: dit heeft geen effect op uw stem. Laatste dag voor nominaties: 30 juni 2019.

NB: FORMULIEREN ZONDER MOTIVATIE(S) WORDEN NIET IN BEHANDELING GENOMEN.
1. Ik nomineer in de categorie Chari-innovators
Motivatie
2. Ik nomineer in de categorie (Social) entrepreneurs
Motivatie
3. Ik nomineer in de categorie Grootgevers & weldoeners
Motivatie
4. Ik nomineer in de categorie Politici & beleidsmakers
Motivatie
5. Ik nomineer in de categorie Wetenschappers & onderzoekers
Motivatie
6. Ik nomineer in de categorie Het journaille
Motivatie
7. Ik nomineer in de categorie Bonds- en toezichtsbobo's
Motivatie
8. Ik nomineer in de categorie De goede doelenambassadeurs
Motivatie
9. Ik nomineer in de categorie Adviseurs & suppliers in Het Land van Goed Doen
Motivatie
10. Ik nomineer in de categorie De etiketlozen (The Best of the Rest)
Motivatie
11. Ik nomineer in de categorie Postuum (deze persoon mag niet vergeten worden)
Motivatie
12. In de categorie Life time awards nomineer ik voor zijn/haar gehele 'oeuvre'
Motivatie
Motivatie ingevuld?

gerelateerde items