Toon alles (2)

Tot 15 juni: Stem op uw kandidaten voor de DDB100!

8 juni 2018, 06:00
Kom maar door met uw nominaties!
Kom maar door met uw nominaties!
U hebt nog 2 dagen! Dit najaar publiceert De Dikke Blauwe voor de vijfde achtereenvolgende keer de DDB100: de ranglijst met de honderd ‘invloedrijkste speler in de Nederlandse filantropie.’ Wilt een of meerdere personen voor deze lijst nomineren? Let op: dan kan online via onderstaand formulier nog tot vrijdag 15 juni! Om u te helpen hebben wij een aantal deelcategorieën geïntroduceerd. Hieronder vindt u de voorwaarden waaronder u uw stem kunt uitbrengen. Wie wordt dit jaar de opvolger van Laurentien van Oranje? Tijdens het Civil Power-forum op 22 november a.s. wordt de nieuwe lijst gepresenteerd in debatcentrum De Balie in Amsterdam.
 
►Scroll naar onderen voor het stemformulier

Steeds meer ‘unusual suspects’

De DDB100 borrelt, bruist en schuurt als nooit tevoren. Nog nooit kwamen er zoveel nieuwelingen deze lijst binnenschuiven. Het wordt zo langzamerhand een bonte influx van ‘unusual suspects’, die vanuit allerlei windrichtingen het Land van Goed Doen zijn binnengekomen: social entrepreneurs, ex-bankiers, ‘hopeloze millennials’ & Generatie Y’ers, politici, oud geld, nieuw geld, fusion-financials, wetenschappers, systeemdenkers en aanstekelijke paradijsvogels. Zij mengen zich met de autochtonen van goede doelen, vermogensfondsen en koepels en maken Het Land van Goed Doen kleurrijker dan ooit. Het is de verwachting dat deze trend ook dit jaar flink zal doorzetten.
 
De longlist
De jury van de DDB100 wordt gevormd door de hoofdredacteuren Edwin Venema & Charles Groenhuijsen. Zij zijn verantwoordelijk voor samenstelling van zowel de longlist (de bruto kandidatenlijst) als de definitieve ranglijst. De jury opereert zonder last van ruggespraak. De longlist van de jury wordt mede samengesteld met nominaties van lezers, die worden ingediend via het online stemformulier onderaan dit artikel. De nominaties van de lezers hebben de status van een raadgevend referendum. Lezers mogen (ook) zichzelf kandideren. Alleen (zeer beknopt) beargumenteerde nominaties worden opgenomen in de longlist.: de jury weegt alle aanbevelingen mee, maar
 
Wie zijn uitgesloten van deelname?
Niet in aanmerking voor deelname aan de DDB100 komen:
  • alle medewerkers van Lenthe, Lenthe Foundation, De Dikke Blauwe en zusteruitgave The Fundraiser;
    • de aan De Dikke Blauwe verbonden Experts: Ineke Koele, Roderik Bolle, Peter Scholten, Henk van Stokkom, Harmen van Doorn, Roy Cremers, Ad Maatjens, Arjen van Ketel, Marjan Smeitink, Pieter Stemerding, Lonneke Roza, Jamie Goewie en Marc Wortmann;
  • alle collega’s van de (vak)pers en media;
  • columnist ir. Han A. Schuringa (voor het leven).
 
De ranglijst
De jury beoordeelt in tweede instantie de longlist en gebruikt hiervoor de volgende drie wegingsfactoren:
 
Wegingsfactor 1: maximaal 40 punten: resultaatgerichtheid
Wegingsfactor 2: maximaal 40 punten: innovativiteit
Wegingsfactor 3: maximaal 20 punten: open source-mentaliteit (de bereidheid om kennis met anderen te delen)
 
Op basis van de scores (maximaal 100) wordt de ranglijst samengesteld. Bij gelijke scores is een ex aequo-positie mogelijk.
De jury beoordeelt in derde instantie de tien hoogste scores en stelt na ampele beraadslagingen de ranglijst, en dus ook de winnaar, definitief vast.
De argumentatie voor de winnaar wordt vastgelegd in een juryrapport; voor de overige kandidaten wordt een beknopte rationale geschreven in circa 85 woorden. De winnaar valt een oorkonde en eeuwige roem ten deel. Er is aan de DDB100 geen geldprijs verbonden (tenzij zich een eerbare sponsor meldt). Over de uitslag is geen correspondentie mogelijk.
 
Wat de ranglijst niet is:
De DDB100 is nadrukkelijk géén lijst met ‘grootste filantropen’. De lijst is bedoeld om die mensen in beeld te brengen die op de een of andere wijze maatschappelijke impact hebben gerealiseerd met geld (van zichzelf of van anderen), tijd of ideeën en daardoor een voorbeeldfunctie vervullen voor anderen die met private initiatieven of door bestuurlijke invloed een bijdrage leveren aan het algemeen nut.
 
►Wilt u lezen hoe de laatste lijst eruitzien en waarom de jury Laurentien van Oranje tot 'winnaar' koos? Klik hier.


 
gerelateerde items