Impactadviseurs bundelen krachten

'Het doel van de samenwerking is om impactmetingontwikkelaars meer slagkracht te geven.'
'Het doel van de samenwerking is om impactmetingontwikkelaars meer slagkracht te geven.'
2 maart 2016
Nieuws | | (Social) Impact

Het recent opgerichte Consortium Impactmeting is een samenwerkingsverband van zelfstandige professionals gespecialiseerd in impactmeting. In het consortium bundelen ze hun krachten om kennis en expertise te ontwikkelen en gezamenlijk grotere opdrachten aan te kunnen nemen. Onder de deelnemers bevinden zich bekende pioniers op het gebied van social impact als Jochum Deuten bekend van de Effectenarena en Sadik Harchaoui die de Social Impact Bond in Nederland introduceerde.

► Expert News onder hoofdredactie van Peter Scholten, MBA

Consortium Impactmeting werd begin dit jaar opgericht door een aantal maatschappelijk gedreven zelfstandige professionals die bijdragen aan de ontwikkeling van impactmeting in Nederland. Ze doen dit door zelf methoden en instrumenten te ontwikkelen en door bredere bekendheid aan het fenomeen te geven.

Innovatie zit vaak bij kleine bedrijven
Peter Scholten is met zijn adviesbureau Scholten & Partners een van de deelnemers in het consortium. 'Het doel van de samenwerking is om kleine ondernemingen die inhoudelijke ontwikkelaars zijn van impactmetingmethoden meer slagkracht te geven', zegt hij. 'Wat je veel ziet is dat kleine organisaties innovatieve  methoden ontwikkelen of in Nederland introduceren. Maar op het moment dat het aan begint te slaan en er meer werk uit voorkomt, wordt het overgenomen door grote adviesbureaus. We zijn met vijf bedrijven het consortium begonnen met als doel om ook grotere klanten te kunnen bedienen. Samen hebben we veel meer capaciteit. Voor cliënten is het ook een voordeel omdat ze worden bediend door de experts die de methode bedacht hebben.'

Op dit moment nemen de volgende vijf bedrijven deel, maar het consortium staat open voor nieuwe leden.

Jochum Deuten advies en onderzoek. Jochum Deuten is onder meer bekend van de Effectenarena, een simpel hulpmiddel voor het meten van maatschappelijk rendement. De Effectenarena is inmiddels opgenomen in de MKBA-leidraad (maatschappelijke kosten-baten analyse) van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Society Impact. Stichting Society Impact, een platform voor maatschappelijke innovatie, wordt bestierd door Sadik Harchaoui en Suzanne IJsselmuiden. Zij introduceerden in Nederland de innovatieve financieringsinstrumenten Social Impact Bond (SIB) en de Health Impact Bond (HIB).

Pimbaa onderzoek en advies. Vanuit Pimbaa nemen René van Hooren en Jan Olde Loohuis deel. Zij zijn bekend van de baanvindduurmethode en het onderzoeken van incasseerbare kostenbesparingen.

BeThink onderzoek en advies. Chee-Wai Chan ondersteunt met zijn adviesbureau klanten bij het ontwikkelen en realiseren van projecten in het sociale domein.

Peter Scholten & Partners. Peter Scholten introduceerde de Social Return on Investment methode (SROI) in 2002 in Europa. Daarnaast is hij bekend van de ValueGame en Sociaal Marktonderzoek.

Door de oprichting van het consortium hebben de leden de capaciteit gecreëerd om ook grotere klanten te kunnen bedienen. Daarmee zorgen ze ook voor meer variëteit in de adviesmarkt. Daarnaast zet het consortium zich in om de kennis over sociale impactmeting te vergroten en het gebruik ervan te stimuleren. Ze doen dit door kennis te delen en te borgen. Ook willen ze een norm voor kwaliteit van impactmeting ontwikkelen.

Consortium Impactmeting kan worden bereikt per adres van Society Impact: De Ruijterstraat 36, 2518 AS, Den Haag. Info@societyimpact.nl.
2/2