Toon alles (1)

Congres Empowerment: naar een sterke sociale basis

31 oktober 2017, 09:00
Movisie organiseert op 10 november de conferentie: ‘Empowerment: naar een sterke sociale basis’ in het Muntgebouw te Utrecht.
Movisie organiseert op 10 november de conferentie: ‘Empowerment: naar een sterke sociale basis’ in het Muntgebouw te Utrecht.
Op 10 november organiseren Movisie, de Universiteit voor Humanistiek en het Trimbos-Instituut het congres ‘Empowerment: naar een sterke sociale basis’. Sprekers zijn onder andere Pieter Hilhorst, hoogleraar Anja Machielse (Universiteit voor Humanistiek) en onderzoekster Jenny Boumans (Trimbos Instituut).
 
Om ook kwetsbare inwoners mee te laten doen, moeten maatschappelijke belemmeringen worden weggenomen, ontplooiingskansen geboden en beperkingen serieus genomen. Gemeenten kunnen dit faciliteren. Empowerment biedt voor hen een beproefd handelingskader. Anders dan het op het individu gerichte eigen kracht of zelfredzaamheid, past empowerment uitstekend bij een collectieve aanpak.
 
Hoe empowerment in te zetten
Daarom organiseert Movisie op 10 november de conferentie: ‘Empowerment: naar een sterke sociale basis’ in het Muntgebouw te Utrecht. Bestuurders, beleidsmakers en alle andere partijen die bouwen aan dorpen en wijken gaan in gesprek over wat empowerment is en hoe het kan worden ingezet. Dagvoorzitter is Tanja Bubic. Het plenair programma gaat van start met Jenny Boumans, die de ontstaansgeschiedenis, actuele waarden en werkzame elementen van empowerment zal schetsen. Daarna geeft Anja Machielse een voorbeeld van empowerende lokale (beleids)praktijken bij zorg en ondersteuning aan eenzame ouderen. Pieter Hilhorst, publicist, voormalig ombudsman en voormalig wethouder in Amsterdam schetst zijn ervaringen met een op empowerment geschoeide sociale basis. Aansluitend is er een debat met (lokale) bestuurders. Goede voorbeelden, zoals zelfbeheer en kwartiermaken komen uitgebreid aan bod in interactieve workshops. Deelnemers ontvangen vooraf informatie over deze workshops.
 
Lees meer over de conferentie, het programma en meld u aan.
gerelateerde items