CBF-Register Goede Doelen live

29 september 2010
Nieuws | | Validatie & Toezicht

AMSTELVEEN (29 september) - Zoals vorige week reeds gemeld lanceerde het CBF afgelopen maandag met de slogan ‘Weet waarvoor je geeft' het Register Goede Doelen. Met dit landelijk register op www.cbf.nl wil het CBF de transparantie van Nederlandse goede doelen bevorderen. Burgers kunnen per gemeente en per collecterende instelling de opbrengsten van collectes raadplegen. 

Donateurs kunnen gratis ruim 20.000 labels met informatie raadplegen over ruim 1.250 goededoelen-instellingen. Dit betreft ruim 360 door het CBF beoordeelde instellingen en de overige goede doelen die hun jaarcijfers beschikbaar stellen ter bevordering van de transparantie. Jaarcijfers, grafieken over de bestedingen, jaarverslagen en informatie over vrijwilligers, bestuursleden en directies kunnen via zoekfuncties worden opgezocht. Geïnteresseerden kunnen via trefwoorden een selectie maken en profielen van afzonderlijke goededoelen-organisaties doornemen. 

Collecten

Op de vernieuwde website worden ook de collecteopbrengsten in ruim 400 gemeenten overzichtelijk gegroepeerd. Onder de rubriek ‘Collecten' staan de landelijke en plaatselijke collecteroosters, en de collecteopbrengsten per provincie, per gemeente en per huishouden. De collecteopbrengsten worden via een beschermd intranet door gemeenten zelf ingevoerd. 

Cijfers

Op www.cbf.nl kunnen in de rubriek ‘Cijfers' totaaloverzichten over fondsenwerving en bestedingen van ruim 1.250 instellingen worden geanalyseerd. Dit betreft de baten en lasten van Nederlandse goede doelen evenals de overzichten van reserves en fondsen, verdelingen over instellingen en per sector, de verdelingen van de kansspelgelden en de opbrengsten van de gezamenlijke hulpacties, zoals de acties van giro 555.