Toon alles (2)

Carnegie Medals staan nog steeds voor Giving while living

27 november 2017, 06:00
Andrew Carnegie (1835-1919)
Andrew Carnegie (1835-1919)
De Carnegie Stichting, eigenaar en beheerder van het Vredespaleis in Den Haag, eert nog altijd de nalatenschap van Carnegie en zijn geefvisie: ‘giving while living’. Dat doet de stichting onder andere door eens in de twee jaar de Carnegie Medals of Philanthropy uit te reiken onder leiding van de Carnegie Corporation in New York. Sophie Brinkel van de Carnegie Stichting was bij de uitreiking in New York aanwezig.
 
Door Sophie Brinkel*


De ceremonie vond plaats in de New York Public Library en werd geleid door de President van de Carnegie Corporation, dr. Vartan Gregorian. Naast de prijsuitreiking aan de acht meest invloedrijke filantropen van dit moment, waren er optredens van de Amerikaanse cellist Yo Yo Ma en Big Bird uit Sesamstraat. De Carnegie Corporation, opgericht door Andrew Carnegie in 1911, behoort tot een van de grootste filantropische instellingen ter wereld (vermogen 3,3 miljard dollar) en geeft jaarlijks geld aan vier programma’s gericht op educatie, democratie, internationale vrede en veiligheid en onderzoek in Afrika. Een van de Carnegie medailles ging dit jaar naar Jeff Skoll (Skoll Foundation), de oprichter van de Amerikaanse verkoopsite eBay.
 
Historie
De Carnegie Medal of Philanthropy werd voor het eerst uitgereikt in 2001 in de New York Public Library. Dat was precies honderd jaar nadat Andrew Carnegie zijn Carnegie Steel verkocht aan JP Morgan voor het toen ongelofelijke bedrag van vierhonderd miljoen dollar, dat hem meteen de rijkste man ter wereld maakte. Carnegie was vanaf dat moment, in 1901, een ‘fulltime’ filantroop. Maar ook daarvoor was Andrew Carnegie al druk bezig met het (weg)geven van zijn geld aan openbare bibliotheken, verscheidene musea in de Verenigde Staten en aan een groot concertgebouw in New York: Carnegie Hall.
 
Voorwaarden voor de medal
Om in aanmerking te komen voor de naar Andrew Carnegie vernoemde ‘Carnegie Medal of Philanthropy’, moeten filantropen voldoen aan de volgende criteria:
  • De filantropische visie moet aansluiten bij de idealen van Andrew Carnegie.
  • Het geefgedrag van de filantroop moet duurzaam zijn.
  • Het geefgedrag van de filantroop moet impact hebben op een bepaald gebied, een land, een groep mensen, nationaal of internationaal. 
 
De eerste prijswinnaars van de Carnegie Medal of Philanthropy in 2001 waren o.a. de Gates familie, George Soros van de Open Society Foundation en Ted Turner van de United Nations Foundation. De selectie geschiedt door een commissie bestaande uit vier permanente leden en twee roterende leden van de verschillende Carnegie instellingen over de hele wereld. De Carnegie Corporation New York zit de selectiecommissie voor.
De Carnegie Medal of Philanthropy ceremonies worden om het jaar gehouden en vinden meestal in New York plaats. 
gerelateerde items