Britse goede doelen in de rij voor donatie via geldautomaat

Britse goede doelen in de rij voor donatie via geldautomaat
Britse goede doelen in de rij voor donatie via geldautomaat
17 mei 2012
Nieuws | | Goede doelen

AMSTERDAM (17 mei) - Met ingang van volgende maand kan bij meer dan twintig procent van de geldautomaten in het Verenigd Koninkrijk gedoneerd worden aan goede doelenorganisaties. Die staan inmiddels in de rij om mee te mogen doen.

Achtduizend automaten van de Royal Bank of Scotland en vierduizend van Bank Machine zullen donaties mogelijk maken. Later dit jaar en ook volgend jaar volgen er meer. Gebruikers van deze geldautomaten krijgen na hun transactie de mogelijkheid om tussen de 1 en 250 pond te doneren via een apart menu op het scherm. Niet helemaal nieuw overigens, want de bank HSBC biedt deze mogelijkheid al sinds 2005. Via die automaten werd in 2010 341.623 pond opgehaald. HSBC schat dat in de nieuwe situaties donaties kunnen oplopen tot zo’n vijf miljoen pond per jaar.

Veel aanvragen
Bank Machine selecteert momenteel welke goede doelenorganisaties in aanmerking komen voor donaties via de geldautomaten. Melanie Knight, communicatie en resources directeur bij Bank Machine: “We hebben aanvragen gekregen van meer dan 550 goede doelenorganisaties om mee te mogen doen. Een onafhankelijk panel gaat deze aanvragen beoordelen. We willen dat zo veel mogelijk organisaties de kans krijgen deel te nemen.'

Gemakkelijk doneren
In juni worden acht gelukkige organisaties bekendgemaakt. Vanaf dat moment worden ook de donaties mogelijk. “Mensen in dit land hebben altijd genereus gegeven aan goede doelen”, vertelde Nick Hurd, minister van Civil Society. “Hiermee maken we het ze gemakkelijk een donatie te doen.”