Britse charitatieve sector krijgt nieuwe regels

10 januari 2007
Nieuws | | Politiek en overheid

De Britse non-profit sector wordt gereguleerd met regels die stammen uit 1597. Een pijnlijk schandaal in de goede doelen wereld dwong de Britse regering om (eindelijk) te komen met een nieuwe Charities Act, die de komende drie jaar gefaseerd van kracht zal worden. Wat betekent de nieuwe wetgeving voor de Britse charitatieve sector?


Het heeft eventjes geduurd, maar vanaf dit jaar zal er dan eindelijk nieuwe regelgeving zijn voor de Britse non-profits. Daar is jaren om gevraagd door de sector, waarin jaarlijks ruim 29 miljard euro omgaat. De overheid hield zich echter doof, totdat de melk overkookte. Een fondsenwerver van Breast Cancer Care Schotland drukt ruim zes ton achterover. Met veel publieke verontwaardiging als gevolg. Dat was het zetje dat de regering-Blair nodig had.

 


De nieuwe Charities Act moet het charitatieve organisaties gemakkelijk maken om fondsen te werven. De wet herstructureert bovendien de relaties tussen non-profits onderling en die met de Charities Commission, de door de overheid ingestelde waakhond van de sector. Ook het begrip ‘charity' wordt opnieuw gedefinieerd. Waar volgens de oude wetgeving alleen organisaties die de armen helpen, of zich inspannen voor meer educatie of het verbreiden van religie, werden gezien als legitieme goede doelen, vallen nu ook natuur-, milieu- en welzijnsorganisaties binnen de grenzen van de definitie.

 


Een belangrijk accent ligt op zelfregulering en het wegnemen van administratieve belemmeringen. Organisaties hoeven zich niet langer bij twee verschillende departementen te registreren. Ook de verplichting om lokaal licenties aan te vragen om te mogen werven wordt weggenomen. Er komt één landelijke licentie per organisatie die landelijk geldig is. De nieuwe regels zullen in de periode 2007-2009 geleidelijk van kracht worden.