Brekend filantropienieuws

21 februari 2019, 06:02
Brekend filantropienieuws
Brekend filantropienieuws
Beste luistervrienden in het Land van Goed Doen, graag neem ik weer even het brekende nieuws in de filantropie met u door.
 
Zo is er de Koninklijke onderscheiding voor Hans Klok. De illusionist met het kapsel Coupe Katrina is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hans Klok kreeg het lintje ‘vanwege zijn jarenlange werk als vrijwilliger bij goede doelen.’ Dat klopt: Klok wordt geregeld door goede doelen ingehuurd om de strijkstok bij hen te laten verdwijnen. En als dat niet lukt gewoon dwars doormidden te zagen onder begeleiding een spannend muziekje, twee windmachines en schaars geklede dames. Maar ja, het blijft wel een illusie natuurlijk. 
 
Dan was er het eerste grote advies van de De Toekomst van Fondsenwerving, opgericht door betrokken fondsenwervers die Het Verleden en Het Heden van de Fondsenwerving uiteindelijk ook niet te haggen vinden. Het eerste grote advies bestond uit tien krachtige geboden om “de donateur weer helemaal centraal te stellen”. Een vondst natuurlijk, want de donateur is tot op heden een erg hinderlijke onderbreking van goede doelenwerkzaamheden. Ik neem enkele van die tien, kernachtig geformuleerde geboden even met u door:

Segmenteer je doelgroep 
Heel goed advies. Verdeel je donateurs in gevers en niet-gevers. Focus je volledig op de eerste groep en geef je stagière de tweede.
Verbind en betrek de donateur met de missie van de organisatie
Nee. Zou ik alleen doen als het goede doel in het zendingswerk overzee zit.
Zet je luiken open. Leer ook vanuit buiten de branche.
Prima! Doe inspiraties op bij de gerechtsdeurwaarders, uitsmijters, autosloperijen, ongediertebestrijders, biologische slagers, kredietverzekeraars en de Nigeriaanse internetmiljonairs van wie ik geregeld aantrekkelijke verzoeken krijg. Pas wel op voor tocht, met al die luiken. 
De donateur is meer dan een geldgever (heeft meerdere rollen)
Uh nee. Dat klopt niet. De donateur is een geldgever. Bij meerdere rollen is sprake van een acteur of pantomime-artiest en bestaat de kans dat die alleen denkbeeldige giften doet. 
Garbage in = Garbage out 
Klopt. Donateurs die te weinig geven, kunnen subiet in een Komo-vuilniszak met een grote sluitstrip om het deel waar het hoofd bovenuit steekt.
Gebruik de kracht van online.
Klopt: spam ze helemaal kapot, die donateurs. Dat zal ze leren.  
 
Tot slot: Nederlanders gebruiken steeds vaker de pinpas als ze geld willen geven aan een goed doel. Het mobiele pinapparaat bij de collectebus blijkt een doorslaand succes: in de testperiode werd 10 procent meer gegeven! Wel moet nog onderzocht worden of het profiel van de collectanten uit de proef van invloed is geweest op deze uitkomst, nu blijkt dat een chapter van de Bandidos zorgde voor een opmerkelijke spike in de opbrengsten. Mede door het door hen geformuleerde goede doel: ‘Mevrouwtje, het is voor uw eigen bescherming!’
Nou ja, wie wil daar niet gul aan geven?
Mocht u ondanks bovenstaande column meer van ir. Han A. Schuringa willen lezen: klik dan hier.
gerelateerde items