Toon alles (1)

Blowing in the wind

12 februari 2015, 04:00
Blazen tegen de wind in, maar zingen ho maar.
Blazen tegen de wind in, maar zingen ho maar.
De hoogbejaarde bard Bob Dylan, de man die het wereldleed vertolkt met een stem die een serieus risico vormt voor al je bij AH verzamelde nepkristallen servieswerk, heeft net een nieuwe cd uitgebracht. Het schijfje is getiteld ‘Shadows in the Night’ en behoort – zo blijkt ook na slechts een ultrakorte poging tot luisteren - tot het dieptepunt in Dylans verder imposante oeuvre. Maar is ook aanleiding voor zeldzame interviews. Daaruit blijkt dat de man die geen schaduw meer is van zichzelf, laat staan van de nacht, vindt dat superrijken meer moeten doen voor hun land.
Niet dat Bob zelf onbemiddeld is – zijn schijfjes vinden nog immer gretig aftrek onder uitgeblowde hippies, mensen met een gehoorbeschadiging en beginnende zingerzongrijters – maar hij doelt meer op de miljardairs. Vreemd wel, want die hebben al een clubje onder leiding van Bill Gates.
Samen met Warren Buffet lanceerde Gates alweer jaren geleden ‘The Pledge’: niet alleen een mooie titel voor een nieuwe cd waarop de vertolker i.t.t. de heer Dylan wél toon weet te houden, maar vooral de tamelijk succesvolle oproep om de helft van de miljardenvermogens weg te schenken aan goede doelen. Succesvol in het thuisland van Bob dan.
Elders lopen de miljardairs nog niet zo warm. Zoals in China, waar ‘The Pledge’ geen hit is. De miljardairs daar begrijpen niet waarom je de helft zou weggeven, als je twee helften kunt houden voor je zelf. Een nutteloze bezigheid, vinden de Chinese superrijken, die mij doet denken aan de loketbeambte op NS-Station Delden. Die zijn klanten bij bestelling van een retourkaartje in olijke buien toevoegde: ‘Een retourtje? Maar dan kunt u beter hier blijven. Dat scheelt een hoop tijd en geld!’
Wat overblijft is de gedachte aan Monty Python’s briljante imitatie van de vergeefs naar de juiste toonsoort zoekende Bob, die zijn publiek voorhoudt: ‘I suffered for my music. Now it’s your turn.’
gerelateerde items