Toon alles (2)

Asscher: ‘Hoger beroep stage illegale jongeren ingetrokken’

11 december 2012, 04:00
Asscher: ‘Hoger beroep stage illegale jongeren ingetrokken’
Asscher: ‘Hoger beroep stage illegale jongeren ingetrokken’
Nog meer goed nieuws voor het Stoutfonds. Het fonds, opgericht door sociaal investeerder Start Foundation, betaalt boetes voor werkgevers die stages aanbieden aan illegale jongeren die een beroepsopleiding volgen en meldde vorige week al dat de finish in zicht was. Het kabinet heeft nu bij monde van minister Asscher aangekondigd dat het hoger beroep dat oud-minister Kamp had ingesteld, wordt ingetrokken.

Kamp maakte in juni bekend in hoger beroep te willen gaan tegen het vonnis van de rechtbank Den Haag. Die rechtbank stelde Kelvin Vrede in het gelijk in een proces dat de Staat had aangespannen tegen de beslissing van de rechter om de jongen de mogelijkheid te geven om stage te lopen. Afgelopen zaterdag meldde minister Asscher in het programma Nieuwsuur dat de kwestie in het kabinet besproken is en dat het hoger beroep wordt ingetrokken. De rechter had voormalig minister Kamp hierop al eerder teruggefloten. Het nieuwe standpunt van het kabinet-Rutte 2 maakt de weg vrij om deze kwestie nu eindelijk te regelen, en daarmee vervallen het nut en de noodzaak van het Stoutfonds.

Slag om de arm
Het Stoutfonds houdt wel een kleine slag om de arm. “In de berichtgeving wordt benadrukt dat de stages alleen mogelijk zouden zijn voor mbo-leerlingen die een zogeheten BOL-opleiding volgen. Dat impliceert dat leerlingen van bijvoorbeeld praktijkscholen en hbo-instellingen buiten de ‘vrijstellingsregeling’ gaan vallen. Dat is een ongelijke behandeling, waarvan maar de vraag is of die houdbaar is. Het Stoutfonds is van mening dat alle stages die opgenomen zijn in het onderwijscurriculum, hieronder zouden moeten vallen. Dat de stages onbezoldigd dienen te zijn en dat leerlingen voor hun 18e aan de opleiding gestart moeten zijn, is begrijpelijk en te rechtvaardigen vanuit de wet”, aldus het Stoutfonds.
gerelateerde items