Ashoka wil Nederlandse vestiging openen

Ashoka wil Nederlandse vestiging openen
Ashoka wil Nederlandse vestiging openen
14 mei 2014

Ashoka, het grootste wereldwijde netwerk van system changing sociale ondernemers, komt naar Nederland. Naar verwachting wordt het Nederlandse kantoor in de loop van dit jaar geopend. De vestiging gaat geleid worden door Jamy Goewie (foto), oprichtster van Child at Venture.

Ashoka werd in 1981 opgericht door Bill Drayton en sindsdien zijn meer dan drieduizend van de beste sociale ondernemers geselecteerd als zogenoemde Ashoka Fellows. Het netwerk zet zich in voor een ‘everyone a changemaker world’, waarin iedereen de vaardigheden bezit om sociale problemen te zien en handvatten heeft om oplossingen aan te brengen voor complexe, maatschappelijke uitdagingen. Ashoka heeft een jaarlijks budget van 40 miljoen dollar en is inmiddels vertegenwoordigd in zeventig landen.

Goewie
De Nederlandse vestiging wordt geleid door Jamy Goewie. Ze begon in de jeugdzorg in Amsterdam waar ze een team van maatschappelijke werkers aanvulde met een groep consultants. Met deze groep bood zij een ondernemersopleiding en startkapitaal aan schoolverlaters met een moeilijke achtergrond om ze vanuit eigen kracht verder te helpen.  Dankzij het succes van dit programma richtte ze in 2005 Child at Venture op, dat jongeren in Afrika en Azië steunt met zelfstandig ondernemerschap. Goewie wordt bijgestaan door Cariene Joosten, die de communicatie en mediacontacten verzorgt van het Nederlandse Ashoka.

‘Positieve impuls aan Nederlandse samenleving’
Nederland is een van de weinige Europese landen waar Ashoka nog niet aanwezig is. ‘Ashoka geeft een positieve impuls aan de Nederlandse samenleving’, meldt de website. ‘Enerzijds door het selecteren en het steunen van de allerbeste innovatieve sociale ondernemers die Nederland rijk is en deze toegang te bieden tot ons wereldwijde netwerk. Anderzijds door de nieuwste kennis en inzichten vanuit dat netwerk naar Nederland te brengen.’

Op dit moment worden Nederlandse ondernemers en geïnteresseerden benaderd om te kijken hoe de Nederlandse vestiging kan worden vormgegeven. Belangstellenden kunnen contact opnemen via de website: www.ashoka.nl.