Toon alles (1)

Amnesty Jaarboek: mensenrechten wereldwijd onder vuur

25 februari 2016, 17:15
Salil Shetty: ‘Niet alleen onze rechten worden bedreigd, maar ook de wetten en het systeem die deze rechten beschermen.'
Salil Shetty: ‘Niet alleen onze rechten worden bedreigd, maar ook de wetten en het systeem die deze rechten beschermen.'
Internationale bescherming van de mensenrechten dreigt af te brokkelen omdat staten korte termijn eigenbelang vooropstellen en draconische veiligheidsmaatregelen nemen. Fundamentele vrijheden en rechten liggen op grote schaal onder vuur. Dat meldt Amnesty International in haar jaarbericht.
 
‘Miljoenen mensen lijden enorm door het handelen van staten en gewapende groeperingen, terwijl regeringen de bescherming van mensenrechten afschilderen als een bedreiging van de veiligheid, de rechtsorde of nationale waarden’ zegt Salil Shetty van Amnesty.
 
Mensenrechten ondergraven door regeringen
Amnesty International waarschuwt voor een trend waarbij de mensenrechten worden ondergraven omdat regeringen opzettelijk de instellingen die onze rechten moeten beschermen, aanvallen, te weinig middelen geven of verwaarlozen. Amnesty roept regeringen daarom op volle politieke en materiële steun te geven aan organisaties die internationale wetgeving ondersteunen en de rechten van mensen beschermen.
‘Niet alleen onze rechten worden bedreigd, maar ook de wetten en het systeem die deze rechten beschermen. Meer dan zeventig jaar hard werk en menselijke vooruitgang lopen gevaar’, aldus Shetty.
 
Mensenrechten bedreigd op nationaal niveau
In 2015 lapten regeringen internationale wetgeving aan hun laars: in meer dan 122 staten werden mensen gemarteld of mishandeld, waaronder in Afghanistan, Azerbeidzjan, Mexico en Zuid-Afrika. Dertig of meer landen dwongen vluchtelingen onrechtmatig terug te keren naar landen waar zij gevaar lopen, waaronder Australië, Rusland en Saudi-Arabië. In zeker achttien landen maakten regeringen of gewapende groeperingen zich schuldig aan oorlogsmisdaden of andere schendingen van het internationaal oorlogsrecht, waaronder in Syrië, Irak en Jemen.
 
Kritiek smoren
Ook constateert Amnesty dat landen zoals China, Egypte, Turkije en Rusland het in toenemende mate gemunt hebben op activisten, advocaten en anderen die zich bezighouden met het verdedigen van de mensenrechten. ‘In plaats van te erkennen dat deze mensen een cruciale rol spelen in de samenleving, proberen regeringen bewust kritiek te smoren. Door de wijze waarop zij tegen hun burgers optreden, overtreden ze hun eigen wetten’, aldus Shetty. Volgens Amnesty kan dit deels verklaard worden uit de reactie van regeringen op de toegenomen geweldsdreiging in 2015.
 
VN: grote behoefte aan versterking
De Verenigde Naties en de VN-kantoren die zich bezighouden met de bescherming van mensenrechten en van vluchtelingen, hebben in 2015 zwaar te lijden gehad onder de vijandige en nalatige opstelling van regeringen. Veel regeringen hebben moedwillig VN-activiteiten gedwarsboomd om gruweldaden te voorkomen of om de daders daarvoor ter verantwoording te roepen. Ze verwierpen of bespotten de VN-aanbevelingen om de mensenrechtensituatie in hun land te verbeteren. 
 
gerelateerde items