Toon alles (1)

De vijf allergrootste gevers van Nederland

20 april 2017, 07:00
Klaas Dreesmann (jeugdfoto): langste en effectiefste collectant van Nederland in gesprek met oud CBF-directeur Jos Zwartjes.
Klaas Dreesmann (jeugdfoto): langste en effectiefste collectant van Nederland in gesprek met oud CBF-directeur Jos Zwartjes.
Dit is het lijstje dat het nieuwste onderzoek ‘Geven in Nederland 2017’ niet haalde. Onbegrijpelijk. Want wie wil nou niet weten wie de vijf grootste gevers van Nederland zijn?
 
5. Frits Goudsmid (aka Tony Chocolony)
Frits doneert aan de Dierenambulance Kanaleneiland te Utrecht, maar geeft nooit aan collectes aan de deur. Frits is weliswaar 1.53 m., maar weegt daarentegen een kloeke 223 kg. als gevolg van zijn voorliefde voor chocola en verovert daarom toch een plekje in onze top 5.
 
4. Kees-Jan Uhlenbrink
Kees-Jan geeft niet aan goede doelen, maar heeft een eigen Fonds op Naam opgericht. De doelstelling van de Uhlenbrink Foundation is ronduit ambitieus: ‘vóór 2020 alle honger de wereld uit’. Het Fonds keert uit op het rendement van een bronvermogen van €1.750.
Kees-Jan hoopt dat de rente weer wat aantrekt; hij is 2.17 meter lang (gewicht onbekend).
 
3. Margje Opdam
Margje is oud-speelster van het vrouwenbasketbalteam in Vlagtwedde. Zij is 2.18 meter lang en doneert jaarlijks aan het poppenziekenhuis en de paters in Ouagadougou, die zij bezocht in 2015 en waar ze door de lokale bevolking enige tijd als bezienswaardigheid werd vastgehouden. Met de collectes is Margje helaas moeten stoppen vanwege het vele bukken.
 
2. Horst Weggel
Horst verwierf bekendheid met zijn 2.21 meter als de langste stuntman in de film ‘Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium’ in 1988. Aan de bescheiden inkomsten uit deze bioscoophit voegde Horst later de erfenis van zijn eveneens ruim bemeten moeder (2.16 m en dubbele grafrechten) toe voor het opzetten van zijn stichting Artsen Zonder Hoogtevrees.
 
1.Klaas Dreesmann
De Amsterdammer Klaas Dreesmann, in zevende lijn verbonden met het bekende warenhuisgeslacht, is afgetekend de grootste gever van Nederland met 2.23 meter en tevens de beste collectant van de Lange Darm Stichting. Deze lengte stelt hem in staat om in hoofdstedelijke portiekwoningen zonder de trap op te lopen een collectebus onder de neus van verbouwereerde Mokummers te houden. Zo doet Klaas in een uur de gehele Overtoom westzijde. Verder doneert Klaas zelf aan KNRM: ‘Doen prachtig werk. Niet voor mezelf, want ik kan tot de Doggersbank de Noordzee inlopen zonder m’n haren nat te maken.’
 
Volgende lijstjes: De tien grootste gevers die afgekeurd werden voor militaire dienst, De tien grootste gevers die later spijt kregen en De tien grootste gevers die de elfde grootste gever keihard hebben uitgelachen.  
gerelateerde items