Toon alles (1)

Mijlpaal bereikt: 170.000 burgerhulpverleners in Nederland

24 oktober 2017, 10:00
Nederland is het eerste land ter wereld dat een landelijk netwerk van burgerhulpverleners heeft die na een oproep binnen zes minuten kunnen reanimeren.
Nederland is het eerste land ter wereld dat een landelijk netwerk van burgerhulpverleners heeft die na een oproep binnen zes minuten kunnen reanimeren.
Vandaag is de 170.000e burgerhulpverlener aangemeld bij een oproepsysteem reanimatie. Daarmee is Nederland volgens de Hartstichting het eerste land ter wereld dat een landelijk netwerk van burgerhulpverleners heeft die na een oproep binnen zes minuten kunnen reanimeren.
 
Overlevingskans bij hartstilstand enorm toegenomen
Elke week krijgen ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Op tijd reanimeren vergroot de overlevingskans enorm. Door de jaren heen zijn deze kansen enorm verbeterd. In de jaren 90 was de overleving nog 9 procent, inmiddels is dit bijna 25 procent. Dit is mede te danken aan de groei van het aantal burgerhulpverleners en de inzet van AED’s.
 
Mijlpaal bereikt
In 2014 waren er nog maar 68.000 burgerhulpverleners geregistreerd bij de landelijke oproepsystemen HartveiligWonen en HartslagNu. Nu zijn dit er 170.000. Dit mooie aantal komt mede door de inspanningen van ruim 450 partners, waaronder Opel en Feyenoord, HartveiligWonen, HartslagNu en Het Rode Kruis. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: ‘Het is een ongelooflijke mijlpaal. Nergens ter wereld bestaat er een dergelijk landelijk netwerk met zoveel vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand. Dankzij deze vrijwilligers kunnen we vele levens per jaar redden. Nu moeten we er nog voor zorgen dat er overal voldoende AED’s beschikbaar en toegankelijk zijn. Daarnaast moet er gewerkt worden aan een optimale spreiding van burgerhulpverleners, zodat de dekking in alle gemeentes voldoende is. Dan werkt de 6-Minutenzone optimaal.’
 
AED registeren
De Hartstichting wil de circa 100.000 AED's in Nederland in kaart brengen en ervoor zorgen dat er minstens 30.000 24 uur per dag beschikbaar zijn. Noord-Brabant heeft het hoogste aantal geregistreerde AED’s (2590). Flevoland telt de minste AED’s, slechts 161. In Zuid-Holland is nog de meeste groei in AED’s nodig. In de hele provincie zijn er slechts 875, er zijn er nog minimaal 1.357 nodig. Van veel van de apparaten is niet bekend waar ze hangen. De Hartstichting roept eigenaren van een AED op om hun apparaat te registreren bij een oproepsysteem.
 
gerelateerde items