Rode Kruis ergert donateurs met eenzijdige verhoging

14 januari 2010
Nieuws | | Goede doelen


AMSTELVEEN (14 januari) – Opmerkelijke move van Het Rode Kruis. Deze hulporganisatie verhoogt de vrijwillige bijdrage van donateurs met een euro per maand.Volgens de organisatie zegt dat nodig te hebben, omdat door klimaatverandering meer natuurrampen zoals overstromingen en aardbevingen gebeuren.


De geplande verhoging van twaalf euro per jaar op de jaarbijdrage die donateurs zelf kunnen betalen, geschiedt per automatische incasso. Ze hoeven daarvoor geen toestemming te geven. Wie zijn bijdrage aan het Rode Kruis niet wil verhogen, moet dit zelf aangeven. En dat is iets waar veel donateurs zich aan ergeren. Zo meldt woordvoerder Eva Smits van het Rode Kruis dat enkele honderden reeds hebben hun donatie opgezegd. ‘Maar aangezien we ruim 250.000 vaste gevers hebben aangeschreven is dat niet zo veel.’


Zelf bijdrage betalen

Bij de brief die donateurs over de verhoging hebben ontvangen zat een antwoordkaart waarop zelf een lager bedrag ingevuld kan worden. Volgens het Rode Kruis is het uniek dat de organisatie geen contributie vraagt maar dat de leden en donateurs zelf mogen bepalen hoeveel ze betalen.


Logische reactie

Volgens directeur Cees Breederveld is de verhoging bovendien een logische reactie op de inflatie, omdat het Rode Kruis de minimale bijdrage al jaren niet heeft verhoogd. Bovendien vraagt de stichting geen contributie, maar een vrijwillige eigen bijdrage. De verhoging van één euro per maand is volgens Breederveld dan ook ‘symbolisch’.