Young Global Leader 2011: Visie Lucas Simons beloond

16 maart 2011
Nieuws | | Personalia

AMSTELVEEN (17 maart) - Het World Economic Forum maakte vorige week bekend dat de Nederlander Lucas Simons is verkozen tot Young Global Leader 2011 voor zijn toewijding en prestaties op het gebied van duurzame handel, landbouw en plattelandsontwikkeling. Lucas Simons, de enige gehonoreerde uit Nederland, zal op 30 juni spreken tijdens het twaalfde Civil Society Congres.

The World Economic Forum (WEF) zet zich in voor het verbeteren van de wereld door het samenbrengen van maatschappelijke leiders op het gebied van o.a. het bedrijfsleven, politiek en wetenschap om de mondiale, regionale en industriële agenda's vorm te geven. Voorgaande Young Global Leaders zijn onder anderen oprichters van Google Larry Page, Mark Zuckerberg (oprichter en CEO van Facebook), ZKH Willem Alexander, ZKH Jaime de Bourbon de Parme, Karien van Gennip (voormalig staatssecretaris), Coen van Oostrom (oprichter VGO) en Dennis Karpes, oprichter van Dance4life, directeur van Naga Foundation en spreker op het Civil Society Congres 2009.
The World Economic Forum (WEF) wordt gezien als een van de invloedrijkste organisaties ter wereld. Jaarlijks worden er door het WEF unieke leiders voor het Young Global Leadership Forum genomineerd. Het WEF heeft uit ruim 5.000 aanmeldingen 190 Young Global Leaders gekozen. De benoeming van de kandidaten wordt gedaan door een selectiecomité bestaande uit 31 internationale professionals met topfuncties in de media. De voorzitter van het selectiecomité is koningin Rania van Jordanië. Lucas Simons, oprichter en CEO van NewForesightTM en ForeFinanceTM, is de enige gehonoreerde uit Nederland.

Duurzame waardeketens 

NewForesight en ForeFinance zijn toonaangevende bedrijven in de ontwikkeling van duurzame waardeketens en het verduurzamen van agrarische sectoren als koffie, cacao, thee, katoen, soja en suikerriet. NewForesight is een strategisch adviesbureau dat actief is in veel van deze sectoren en dat samenwerkt met organisaties als de Verenigde Naties (UNDP), IDH (Initiatief Duurzame Handel) en duurzame sectorinitiatieven als RTRS (Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja) en Bonsucro (voorheen Better Sugarcane Initiative). ForeFinance is een innovatief concept dat zich richt op het verbeteren van toegang tot krediet voor boerenorganisaties (i.t.t. microkrediet voor individuele boeren) in ontwikkelingslanden door rating: het inzichtelijk maken van hun kredietwaardigheid en het vermogen een succesvolle boerenorganisatie te zijn. ForeFinance wordt gesteund door ICCO and werkt nauw samen met NGO's, handelaren en financiële instellingen.

Nieuwe concepten

Lucas Simons' missie is het creëren en ondersteunen van nieuwe concepten en programma's die duurzaamheid integreren en transformatie naar duurzame markten op een mainstream manier sturen. Lucas Simons begon zijn carrière als consultant bij KMPG Sustainability en TNO. Daarna was hij als directeur van UTZ CERTIFIED verantwoordelijk voor het opzetten van de koffie,- cacao- en theeprogramma's. Lucas heeft een Msc. in Milieu Hygiëne van Universiteit Wageningen en een MBA van Tias-Nimbas Graduate School of Management.

Goede ideeen

Lucas Simons: "Ik voel mij zeer vereerd met deze uitverkiezing. Het is de erkenning voor het belang van het werk dat wij en veln met ons doen om markten en agrarische handelsketens te transformeren en te verduurzamen. Ik heb altijd geloofd dat individuen met goede ideeën en toewijding de wereld kunnen veranderen. Het WEF- Young Global Leaders netwerk geeft mij de mogelijkheid deze mensen te ontmoeten, met hen samen te werken en geïnspireerd te raken door hun ideeën en hun vermogen na te denken over wat er mogelijk is. Ik kijk ernaar uit om op 30 juni tijdens het Civil Society Congres de leiders in de Nederlandse filantropie te ontmoeten en met hen te spreken over de grote uitdagingen waarvoor Civil-leiders op dit moment staan."


Bekijk video's van Lucas Simons