Van Rij: ingrijpend vonnis

5 februari 2009
Nieuws | | Tax & Legal

Afgelopen week oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de Duitse regering ten onrechte onderscheid maakt in de belastingheffing over giften aan binnenlandse en buitenlandse goede doelen. Een vonnis met op het oog verstrekkende gevolgen. Ook voor Nederland? FM vroeg het aan fiscalist Marnix van Rij (Ernst & Young).


Ooit voerde Marnix van Rij zelf bij de Hoge Raad een procedure over een nalatenschap die werd verdeeld over Nederlandse en Britse instellingen en waar sterk verschillende belastingtarieven werden gehanteerd. Die zaak werd indertijd gewonnen. Zal de proefprocedure van de Duitse donor die nu tot dit vonnis heeft geleid in Nederland de fiscale wetgeving op losse schroeven zetten? Van Rij denkt het niet. "Voor Nederland is dit niet zo'n interessante zaak. Want Nederland heeft haar wetgeving ondertussen aangepast. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen een gift aan Nederlandse danwel andere goede doelen in de EU."

 


Desondanks is er wel degelijk sprake van een vonnis met verstrekkende gevolgen. "Het ging in deze zaak om een gift in natura door een in Duitsland wonende particulier aan een Portugees goed doel. Het Europees Hof van Justitie heeft nu geoordeeld dat het onjuist is dat de Duitse overheid verschil maakt in belastingheffing tussen een Duits en een buitenlands doel. Dat betekent dat Duitsland haar fiscale wetgeving moet gaan herzien op dit punt. En dat geldt ook voor landen als Engeland, Frankrijk en een aantal kleinere EU-landen."

 


In de berichtgeving in de kranten wordt de indruk gewekt dat landen elkaars oordeel over al dan niet ANBI-waardig moeten overnemen. "Dat is naar mijn indruk niet zo," zegt Van Rij. "Wanneer Griekenland zegt op basis van rommelige regelgeving ‘Dit is een ANBI' hoeft de fiscus in Nederland dat niet zomaar te accepteren. In Nederland zijn er negen voorwaarden waaraan een ANBI moet voldoen. En die zijn geldig voor zowel binnenlandse als buitenlandse instellingen."

 


De uitspraak is wel een mooie stap in de richting van een leven playing field, stelt Van Rij. "Maar het mooiste zou het natuurlijk zijn als er één EU-richtlijn komt die omschrijft wat een ANBI is en aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Daar pleit ik al jaren voor. Wellicht dat het er nog van komt. Dit is in ieder geval een eerste positieve stap."