Reprise Steven van Eijck op elfde Civil Society Congres

3 maart 2010
Nieuws | | De Dikke Blauwe

AMSTELVEEN(3 maart) - Steven van Eijck is opnieuw de dagvoorzitter van het komende Civil Society Congres op 20 mei in 't Spant in Bussum. Het enthousiaste optreden van de oud-staatssecretaris Financiën werd tijdens het laatste congres in juni door de bezoekers beoordeeld met het rapportcijfer 9. Van Eijck zal ook in het parallelprogramma een Lagerhuisdebat leiden.

Rap van tong en geest en "never a dull moment", zo wordt Steven van Eijck door vriend en vijand gekarakteriseerd. Met zijn kennis van de politieke Haagse mores, het bedrijfsleven en de civil society is Van Eijck uitstekend geëquipeerd voor het dagvoorzitterschap van Civil Society Congres, zo bleek al tijdens de jubileumeditie van dit evenement in juni. Reden voor de organisatie om de oud-staatssecretaris te vragen voor een reprise op 20 mei in Bussum. Van Eijck zal dan niet alleen het plenaire ochtend- en middagprogramma leiden, maar ook in het parallelprogramma een rol spelen als leider van een Lagerhuisdebat overde "Agenda Filantropie". Aan dit debat neemt ook gast Paul Schnabel deel. De directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, die zelf ook voor diverse maatschappelijke organisaties actief is, zal zijn licht laten schijnen op de uitdagingen voor de Nederlandse filantropie.

Loopbaan Van Eijck

Voordat Van Eijck staatssecretaris werd, was hij werkzaam als docent economie aan de Hogeschoolvoor Economische Studies in Rotterdam. Tevens was hij werkzaam aan de Erasmus Universiteit en bij het Instituut Fiscale Kennisoverdracht. Tijdens de formatie van het kabinet-Balkenende I was hij adviseur voor de LPF.

Als staatssecretaris was hij samen met minister van Financiën Hans Hoogervorst verantwoordelijk voor de versobering van de spaarloonregeling en de afschaffing van de premiespaarregeling. De levensloopregeling werd in deze periode ingesteld. Ook bracht hij een wet tot Goedkeuring van een belastingverdrag met België tot stand.

Van Eijck presenteerde zich nadrukkelijk als staatssecretaris namens en niet van de LPF, waarvan hij geen lid was. Hiermee creëerde hij enige distantie tussen hem en de partij.

Nadat Van Eijck uit de politiek verdween, werd hij door het kabinet-Balkenende II benoemd tot commissaris voor het jeugd- en jongerenbeleid. Hij was daarin belast met het oplossen van knelpuntenin het jeugdbeleid en moest de samenwerking tussen verschillende betrokken departementen bevorderen.

Daarnaast is Van Eijck sinds 1 augustus 2006 de onafhankelijk bestuursvoorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

De stad Rotterdam heeft hem in 2007 de Wolfert van Borselenpenning toegekend.

Steven van Eijck is momenteel nog Bestuursvoorzitter van de stichting Rotterdam European Youth Capital. Rotterdam was in 2009 de jongerenhoofdstad van Europa. Onder de naam YOUR WORLD organiseert de stichting verschillende activiteiten om o.a jongerenparticipatie te bevorderen.