Overige inkomsten goede doelen kelderden al in 2008

10 november 2009
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Met uitzondering van de internationale hulporganisaties daalden de inkomsten van landelijk wervende goede doelen uit andere dan eigen fondsenwerving significant in 2008 door de negatieve beleggingsresultaten: minus 12,5% t.o.v. 2007. De eigen fondsenwerving nam vorig jaar juist toe met bijna 6%. Dit blijkt uit het jaarlijkse "Goede Doelen Rapport" van de VFI.


Het "Goede Doelen Rapport 2009" presenteert de resultaten van onafhankelijk onderzoek door SOE Economisch Onderzoek waarin de trends en ontwikkelingen van de VFI-leden over het jaar 2008 zichtbaar worden. Tweederde van de leden deed mee aan dit jaarlijkse sectoronderzoek, dat wordt gedomineerd door de intredende economische recessie en de sterke beursval. Zo wordt de lichte groei van totale inkomsten voor een belangrijk deel bepaald door de toename van het aantal VFI-leden; de inkomsten van bestaande leden die eerder aan het onderzoek deelnamen, liep terug met 5,5%. Bij de natuurorganisaties en de welzijn- en cultuurorganisaties kelderden de inkomsten met maar liefst 17%. De afname van de totale inkomsten is volgens het rapport grotendeels te wijten aan het gevolg van negatieve beleggingsresultaten.

 


Natuurorganisaties minus 35%

 


Terwijl de inkomsten uit eigen fondsenwerving in 2008 toenamen met 5,8% ten opzichte van 2007, daalden de inkomsten uit andere bronnen, maar vooral uit de beleggingsopbrengsten, gemiddeld met 12,5%. De grootste klap kregen de natuurorganisaties: maar liefst 35% in de min. De internationale hulporganisaties zien als enige groep een zeer lichte toename van inkomsten uit andere bronnen(behalve uit beleggingen, ook uit gezamenlijke acties, loterijen, acties van derden en subsidies).

 


Kosten fondsenwerving 16,4%

 


De kosten van fondsenwerving bedroegen in 2008 gemiddeld 16,4% van de inkomsten uit fondsenwerving (CBF-plafond: 25%), variërend van 14,1% bij natuur & milieu tot 18,7% bij gezondheid. Het rapport geeft niet aan of hier ten opzichte van 2007 sprake is van een stijging of daling.

 


Gezondheid domineert collectes

 


De verdeling van inkomsten uit collectes over de aandachtsgebieden is volgens het VFI-rapport opmerkelijk: tweederde van het collectegeld wordt opgehaald door gezondheidsorganisaties, die, samen met de natuur- en milieuorganisaties, ook een hoog aandeel hebben in de inkomsten uit nalatenschappen.

 


Lichte plus doelbestedingen

 


De totale doelbestedingen groeien in 2008 met 100 miljoen (+5,6%) tot 1,886 miljard euro. De helft van deze groei komt echter voor rekening door de groei van het VFI-ledenbestand. Daarbij wordt opgemerkt dat goede doelen doelbestedingen soms over meerdere jaren uitsmeren, en reserves aanhouden om deze meerjarige projecten te kunnen financieren (naast de reserves voor slechte tijden en calamiteiten). In de ratio reserves-inkomsten valt voor de diverse aandachtsgebieden op dat organisaties in welzijn & cultuur gemiddeld de grootste reserve hanteren (30,5 miljoen). De laagste reserves zijn te vinden bij de internationale hulporganisaties (9,5 miljoen). Het merendeel van de reserves staat in 2008 op spaarrekeningen en deposito's of is belegd in obligaties. De goede doelen met een langste beleggingshorizon (de organisaties met de hoogste reserve-inkomensratio's) zijn te vinden in welzijn & cultuur en natuur & milieu. Hier zijn ook de grootste klappen gevallen voor wat betreft de belegginsgresultaten.

 


Arbeidskosten 3,2% omhoog

 


In 2008 telde de VFI-achterban ongeveer betaalde 10.000 fte's, waarvan de helft in welzijn & cultuur. Het Leger des Heils is met 3650 voltijdbanen verreweg de grootste werkgever in de goededoelensector. Zeventig procent van de werknemers is vrouw; in alle aandachtsgebieden is het grootste deel van de werknemers actief in de doelbesteding. De gemiddelde arbeidskosten per arbeidsplaats bedragen 53.700 euro per fte: een stijging van 3,2% ten opzichte van 2007.

 


Verwachting: meer naar doelbesteding

 


Een kwart van de VFI-leden verwacht in 2009 een inkomstendaling; eenvijfde juist een stijging. Eenderde van de organisaties gaat uit van een hogere doelbesteding in 2009 ten opzichte van 2008. Geen wonder dus dat negentig procent verwacht dat de reserves eind 2009 flink lager zullen zijn.

 


Het Goede Doelen rapoort 2009 VFI is verstuurd naar de leden en diverse stakeholders. Exemplaren van het rapport op te vragen bij Gert Besseling.