Toon alles (2)

Obama's change merkbaar op AFP-congres 2009

2 april 2009, 08:59
NEW ORLEANS (2 april) - Het zijn moeilijke tijden voor de Amerikaanse filantropie, desalniettemin was er op de AFP-conferentie een hernieuwd zelfvertrouwen merkbaar. Een nieuwe aanpak en nieuwe geluiden; wat dat betreft reflecteert de conferentie de omslaande sfeer in de Amerikaanse samenleving goed.


Het kan geen toeval zijn dat de AFP uitgerekend nu in New Orleans congresseert. Deze stad die zo zwaar getroffen werd door orkaan Katrina is een schoolvoorbeeld van de civil society-beweging geworden. Terwijl de overheid het grotendeels af liet weten na de ramp, is de charisector de stad ingetrokken en is er nog steeds zeer prominent aanwezig met allerhande programma's, inclusief het opknappen en bouwen van huizen. Een activiteit die Amerikanen uit het hele land aantrekt - ook deelnemers aan de conferentie konden deelnemen aan een dergelijk vrijwilligersprogramma. De AFP maakte bekend dat inmiddels 26% van de Amerikanen betrokken is bij vrijwilligerswerk! Een feit dat laat zien hoe belangrijk de sector voor de maatschappij is geworden.


Ook opvallend op de AFP-conferentie: de prominente rol die zusterorganisatie National Center for Black Philanthropy in de programmering speelde. "Keynote-speaker" dit jaar was Christopher Gardner, de man die ooit dakloos (met zijn 14 maanden oude zoon) door de straten van San Francisco zwierf. Later schreef hij zijn levensverhaal op, dat verfilmd werd (The Pursuit of Happyness, met Will Smith in de hoofdrol). Deze gevierde zwarte Amerikaan was, samen met andere Afrikaans-Amerikaanse rolmodellen als Crystle Stewart (Miss USA 2008) en Sidney Poitier (filmster en Academy Award-winnaar), beeldbepalend op de 46ste AFP-conferentie. Voorbeelden van het ontstane zelfvertrouwen in zwart Amerika.


Tot slot: ook een opvallende omslag; de nieuwe kijk op leiderschap. Pulitzerprijs-winnares Doris Kearn Goodwin vertelde over het leven van Abraham Lincoln, dat neerkwam op het organiseren van je eigen tegenspraak (haar boek heet dan ook "A Team of Rivals") en dienend leiderschap. Het is nog maar twee jaar geleden dat op conferenties als deze het vooral ging over sterke leiders, met brave volgelingen. Kortom: de inzichten in de Amerikaanse samenleving veranderen (snel) en de goede doelen-sector verandert mee.


Marc van den Tweel (directeur Ronald McDonald Kinderfonds doet exclusief voor FM verslag van het AFP Congres

gerelateerde items