ISF waardeert handreiking VFI-voorzitter over keurmerken

27 januari 2010
Nieuws | | Validatie & Toezicht

AMSTELVEEN (27januari) - De branchekoepel voor lokaal fondsenwervende nonprofits ISF heeft in een eerste reactie positief gereageerd op het voorstel van VFI-voorzitter Joop Daalmeijer om zo snel mogelijk een einde te maken aan de "keurmerkstrijd" in de sector. ISF-voorzitter Peter Helmer: "Deze toenadering van de VFI willen we graag op waarde schatten en we zijn in afwachting van de uitnodiging voor gesprekken hierover."

De nieuwe VFI-voorzitter Joop Daalmeijer uitte zich vorige week in zijn nieuwjaarstoespraak kritisch over het naast elkaar bestaan van twee keurmerken voor fondsenwervende instellingen. Daalmeijer: "Verschillende keurmerken voor goede doelen dragen niet bij aan het maatschappelijk vertrouwen. Ik wil me er als VFI-voorzitter graag voor inzetten om aan deze situatie een einde te maken en liefst op zo kort mogelijke termijn."

ISF-voorzitter Peter Helmer liet deze week door middel van een kortpersbericht weten het gebaar van Daalmeijer op prijs te stellen: "Het ISF is welwillend om de mogelijkheden van eensamenwerking met de VFI te onderzoeken. Zeker bezien vanuit het vakgebied vanfondsenwerving. Deze toenadering van de VFI willen we graag op waarde schattenen we zijn in afwachting van de uitnodiging voor gesprekken hierover."

Monopoliepositie

Helmer, die samenmet Nationale Goede Doelen Test vorig jaar een eigen "Keurmerk Goede Doelen" lanceerde, gaf voor de gehoopte handreiking al wel een duidelijk schot voor de boeg: "Ten aanzien van het keurmerk is onze positie duidelijk. Het gaat niet over één keurmerk, het CBF kent immers zelf al drie varianten. De discussie gaat deels over hoe verschillende instellingen verantwoording moeten afleggen en hoe je dat op een reële manier regelt. Het belangrijkste deel is echter dat, door de monopoliepositie van het CBF als eigenaar van het Keurmerk en tevens keuringsinstelling, een oplossing voor de discussie over keurmerken niet gemakkelijk gevonden zal worden. Pas als de brancheorganisaties het onderling eens zijn en het eigendom van de criteria verkrijgen, is er wellicht beweging te verwachten in de positionering van het CBF. Het ISF is dan ook erg verheugd dat de nieuwe voorzitter van het VFI al direct bij zijn aantreden de handreiking doet om te helpen de discussie te beslechten, zodat alle soorten organisaties op een reële manier verantwoording af kunnen leggen en ‘gekeurd' kunnen worden."