HAH-collectes hoognodig toe een modernisering

3 december 2009
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Als de huis-aan-huis-collecte niet wordt gemoderniseerd, dan ziet het er slecht uit voor deze traditionele vorm van fondsenwerving. Zonder verdere investeringen zal de hah-collecte steeds meer gaan kosten en naar verhouding steeds minder gaan opleveren. Dat is de conclusie van een onderzoek dat de VU heeft uitgevoerd in opdracht van Stichting Collecteplan. Het onderzoeksrapport wordt vandaag uitgereikt aan Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, tijdens het CBF-symposium ‘Nederland leeft, Nederland geeft'.


De onderzoekers René Bekkers en Evelien Boonstoppel van de werkgroep Filantropische Studies van de VU baseren hun conclusies en aanbevelingen zowel op literatuurstudie als op kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Zij constateren dat de beschikbaarheid van collectanten de afgelopen jaren reeds is teruggelopen en voorspellen dat deze zonder gewijzigd beleid nog verder zal afnemen. Ook zien ze dat de inkomsten uit huis-aan-huis-collectes nauwelijks meegroeien met de algemene economische ontwikkeling, waardoor zij een steeds kleiner gedeelte van de totale inkomsten uit fondsenwerving vormen. Tot slot is volgens de onderzoekers opvallend dat de collecte de bekendheid van fondsenwervende organisaties wel enigszins vergroot, maar niet bijdraagt aan de hoogte van inkomsten uit andere bronnen. "Deze drie conclusies vormen geen bemoedigende basis voor de toekomst van de huis-aan-huis-collecte door vrijwilligers zoals we die in Nederland van oudsher kennen", aldus Bekkers en Boonstoppel. Zij verwijzen daarbij naar de ervaringen in de VS, waar de huis-aan-huis-werving sinds de jaren vijftig nagenoeg verdwenen is, terwijl de totale giften aan goede doelenorganisaties alleen maar is gegroeid.

 


Aanbevelingen

 


De onderzoekers doen in hun rapport enkele aanbevelingen om de hah-collectes te moderniseren:

 


1.Zoek nieuwe partners: zoals scholieren in het kader van hun maatschappelijke stages, of bedrijven in het kader van werkgeversvrijwilligerswerk;

 


2.Experimenteer en maak gebruik van kennis: efficiencyverbetering door gebruik te maken van uitgebreide, maar nog niet duidelijk tot de Nederlandse markt doorgedrongen kennis over en ervaring met verschillende vormen van fondsenwerving en werving, behoud en motivering van vrijwilligers;

 


3.Werk nog meer samen: de collecte een levensvatbare toekomst geven is een gezamenlijke uitdaging voor alle collecterende fondsen.

 


4.Creëer spin-off: maak in andere vormen van fondsenwerving gebruik van de binding die je kunt creëren in de huis-aan-huis-collecte.

 


Relatief belang

 


Uit het Verslag Fondsenwerving 2008 van het CBF blijkt dat de inkomsten uit collectes nu 4,8% uitmaken van de totale baten uit eigen fondsenwerving. Het belang van inkomsten uit de hah-collectes is daarmee procentueel niet van majeure betekenis, maar volgens het CBF wel van groot belang voor het imago: "Collecteren is met name interessant vanwege de positieve uitstraling voor de sector van goede doelen."