Finale ALV Donateursvereniging

31 mei 2007

De Donateursvereniging blijft de gemoederen bezighouden. Nog steeds wordt gewacht op de jaarcijfers over 2006. Wel is nu de datum van de finale(?) algemene ledenvergadering bekend: 2 oktober. Hoewel deze late vergadering niet conform het verenigingsrecht is. Wordt de Donateursvereniging een jaar na de aankondiging nu eindelijk echt ontbonden? "Een deel van de tragiek van deze zaak is dat de opheffing van de Donateursvereniging eigenlijk niet nodig is."


Nog altijd is onduidelijkheid troef over de erfenis van de Donateursvereniging. Er is een kascommissie ingesteld, die moet gaan toezien op de financiële afwikkeling van de vereniging. Deze commissie is nog altijd niet in het bezit van de cijfers over afgelopen jaar. Terwijl het verenigingsrecht voorschrijft dat binnen een halfjaar na afloop van het boekjaar een ledenvergadering moet worden gehouden waar de jaarrekening wordt goedgekeurd. En het bestuur is weg. Of toch niet?

 


Toestemming

Kritisch lid Irene Mol (directeur van Pequeno) noemt de gang van zaken ‘opnieuw een schending van het verenigingsrecht'. Mol: "Een ALV hoort plaats te vinden binnen een halfjaar na afsluiting van het voorgaande boekjaar. Om de vergadering uit te mogen stellen moet daarvoor toestemming worden gevraagd bij de leden. Dat is niet gebeurd. De cijfers zijn ook nog steeds niet bekend gemaakt, onder het mom dat gewacht wordt op een accountantsrapport van PricewaterhouseCoopers, een van de sponsoren van de Donateursvereniging. Dat rapport is echter niet verplicht. Er is nu sprake van dat het rapport er in juni zal zijn."

 


Het bestuur heeft er in het verleden blijk van gegeven helemaal niet zoveel zin te hebben in ledenvergaderingen en jaarverslagen. Zou het zo kunnen zijn dat de trage afwikkeling het bestuur in de kaart speelt? Straks wordt er een algemene ledenvergadering gehouden waarbij vrijwel niemand meer komt opdagen. Het bestuur kan dan naar eigen goeddunken - het heeft immers dan altijd een meerderheid van stemmen - haar zaken afhandelen.

 


Kwade opzet? 

Voormalig DV-bestuurslid 19 gelooft niet in kwade opzet. Hij denkt niet dat het bestuur iets heeft te verbergen. "Ik kan me niet voorstellen dat er dingen zijn gebeurd die het daglicht niet kunnen verdragen. Inderdaad: de afwikkeling is rommelig verlopen. Maar niets menselijks is ook de mensen die betrokken zijn bij de opheffing vreemd. Je ziet vaker dat bij de afwikkeling van een vereniging het enthousiasme en de energie wegebben. Wel liggen er nog een paar vragen op tafel, waar ook ik het antwoord wel op zou willen weten. Wat gebeurt er met het geld van Coins for Care? En hoe zit dat met de drie ton van Ton aan de Stegge? Is dat een toezegging of een gift?"

 


Wat de Coins for Care-gift betreft zegt Irene Mol dat bestuurslid Diederik van Meenen een groepje van zeven kritische leden heeft verzekerd dat de betreffende halve ton nog niet is uitgegeven. Het zevental heeft geadviseerd om dat voorlopig ook niet te doen, zodat tijdens de ALV voor het bedrag door de leden een goede bestemming kan worden gevonden. Of dit advies door het bestuur is opgevolgd is niet duidelijk.

 


Opheffing niet nodig

Het blijft jammer dat de Donateursvereniging heeft moeten sneuvelen, vindt 19. Hij vond en vond het idee van een donateursvereniging een goed idee. "Maar je moet niet de wegenwacht van de sector willen zijn. Eerder een soort Rover. Met een kleine club en een actief bestuur de focus smal houden. De basisdingen doen. Pak elk jaar een nieuw thema op. Daar is het een beetje misgegaan, want de Donateursvereniging wilde in elk bestuur zitten. Met relatief weinig mankracht en kunde en door teveel spreiding is het allemaal erg dunnetjes geworden. Bovendien was er het gebrek aan financiële slagkracht. Aan het eind is in de vorm van Ton aan de Stegge nog wel een grote donateur opgestaan. Net op dat moment ontstond echter het gedoe rond de Coins for Care-gift, die de vereniging uiteindelijk de das om heeft gedaan."

 


"Een deel van de tragiek van deze zaak is dat de opheffing van de Donateursvereniging eigenlijk niet nodig is," zegt Van Stokkom. "Financieel waren er weer goede mogelijkheden met de toezegging van Aan de Stegge. Met de tering naar de nering gezet en bijpassende ambities had er toch veel nuttig werk gedaan kunnen worden. Er was vorig jaar een andere reactie op de ontstane situatie mogelijk geweest."