Europa: voor een cultuur van solidariteit

Europa: voor een cultuur van solidariteit
Europa: voor een cultuur van solidariteit
1 augustus 2017
Paspoort | | Goede doelen

In heel Europa ontwikkelt en ondersteunt de European Cultural Foundation [ECF]  initiatieven in cultuur, academia en maatschappij. We doen dat om het Europese saamhorigheidsgevoel te versterken. Wij zijn daarin uniek.
 
Kunst en cultuur zijn altijd een bron van inspiratie, en van vitaal belang voor ons dagelijks leven. Cultuur geeft hoop, draagt bij aan solidariteit en kweekt veerkracht.
Want cultuur biedt de ruimte om voorbij de waan van de dag te kijken. Dat vonden onze oprichters - waaronder Robert Schuman, founding father van de EU - ook toen zij in 1954 de European Cultural Foundation oprichtten: “De Europese Cultural Foundation is opgericht om het Europese sentiment te stimuleren […], om de ontwikkeling van wederzijds begrip en democratische solidariteit te bewerkstelligen door middel van het ondersteunen van culturele en educatieve activiteiten van gemeenschappelijk belang.”
 
Van het mede-vormgeven van het Erasmus-programma 35 jaar geleden – nu met 10 miljoen deelnemers het grootste uitwisselingsprogramma ter wereld – tot het mogelijk maken van  het veiligstellen van Oekraïense kunst en kunstenaars  in 2022; de European Cultural Foundation ondersteunt al bijna 70 jaar culturele, educatieve, duurzame en civil society projecten die bijdragen aan een gedeeld Europees thuisgevoel.
 
Dit willen wij als organisatie concreet bereiken:
We ondersteunen initiatieven in cultuur, onderwijs en maatschappij in Europa om het Europese saamhorigheidsgevoel te versterken.
  
Belangrijkste resultaten over het afgelopen jaar:
In verschillende rondes financierden we ruim 200 Europese projecten met een totaalbedrag van bijna 5 miljoen euro, via het door ons opgerichte Culture of Solidarity Fund. Het afgelopen jaar lag de nadruk daarin op het ondersteunen van de Oekraïense cultuursector. Zie ook onze War in Ukraine webpagina.
 
Met de Cultural Deal for Europe campagne bepleitten we om cultuur strategisch in EU-beleid op te nemen, inclusief de verplichting voor landen om 2 % van de zgn. EU Herstelfondsen aan cultuur te besteden. De Cultural Deal for Europe werd al door meer dan 1000 Europese netwerken ondertekend en in twaalf landen aangenomen.
 
In november 2022 presenteerde ons artistieke programma The European Pavilion, waarin 10 partners de toekomst voor Europa over nationale grenzen heen verkennen, een grootschalige expositie in Rome. Zie bijvoorbeeld deze reportage van Euronews: https://www.euronews.com/culture/2022/12/01/united-we-stand-celebrating-european-culture-through-dialogue-dining-and-design
 
In ons programma The Europe Challenge werken 32 Europese bibliotheken uit 14 landen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen – die zowel op lokaal als Europees niveau spelen.
 
Ons programma Re:Framing Migrants in the European Media ondersteunt de ontwikkeling van een publieke Europese (media-) ruimte, die plek biedt aan de verhalen van migranten en vluchtelingen, door hen zelf verteld.
 
Ons programma CRAFT Creating Actionable Futures - door de EU gefinancierd -  draagt eraan bij om minimaal 60 Europese steden, waaronder Amsterdam, Leeuwarden en Amstelveen, te helpen in 2030 klimaat-neutraal en inclusief te zijn.
 
Op 9 mei vieren we Europa Dag. In 2022 stonden we stil bij de oorlog in Oekraïne met een programma in De Balie. Bekijk hier een korte clip van de dag:  https://www.youtube.com/watch?v=rarsAOUEh_o
 
Wilt u meer lezen, download dan ons jaarlijkse magazine Common Ground.

Concrete plannen/projecten:
Ook in 2023 zullen we via ons Culture of Solidarity Fund culturele nood-aanvragen  vol ondersteunenes, zoals die vanuit Oekraïne of het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. 
 
Onze programma's The Europe Challenge, The European Pavilion en CrAFt zijn langlopende projecten die ook in 2023 veel momentum zullen krijgen. .
 
Re:framing Migrants in the European Media sluiten we in mei feestelijk af met een grootschalig programma in Pakhuis de Zwijger.
 
Ook dit jaar zal ons online Europadag festival via www.europeday.eu weer kijkers uit geheel Europa bedienen.
 
Major donors kunnen bij ons contact opnemen met:
Fund Development Manager Ajda Milne, via amilne@culturalfoundation.eu


DDB Profiel

Opgericht
1954
Doelstelling
In heel Europa ontwikkelt en ondersteunt de European Cultural Foundation initiatieven in cultuur, onderwijs en maatschappij. We doen dat om het Europese saamhorigheidsgevoel te versterken.
Actief in
Europa
Medewerkers
30
Adres
Jan van Goyenkade 5 1075 HN Amsterdam
Keurmerk
CBF-keur en FIN-, Goede Doelen Nederland-lid
Beneficiënt loterij
BankGiro Loterij en Lotto (via Prins Bernhard Cultuurfonds)
Voorzitter
HKH Prinses Laurentien der Nederlanden
Directeur
André Wilkens
Telefoonnummer
020-5733868
ANBI-beschikking
Ja
Statutaire naam
European Cultural Foundation
KvK
41199699
Bank / IBAN
NL36ABNA0411220160