Driedaagse mars moet miljoen dollar ophalen voor non-profit-Power Movement

28 augustus 2014, 04:00
Driedaagse mars moet miljoen dollar ophalen voor non-profit-Power Movement
Driedaagse mars moet miljoen dollar ophalen voor non-profit-Power Movement
Dan Pallotta, de voormalige charity events-organisator die al een tijdje probeert om een soort non-profit-powerbeweging te lanceren, gaat volgend jaar juni een driedaagse mars organiseren om ten minste een miljoen dollar in te zamelen voor een organisatie – de Charity Defense Council - die de publieke perceptie van non-profitorganisaties moet gaan veranderen. 

Pallotta daagt daarmee de critici uit die vinden dat non-profitorganisaties te veel besteden aan fondsenwerving, reclame en de beloning van bestuurders. Kosten die volgens Pallotta van vitaal belang zijn voor organisaties bij het realiseren van hun doelstelling. ‘Er zijn al duizend marsen geweest voor honderden goede doelen,’ aldus de aankondiging van de mars in een pakkend promofilmpje, ‘maar er is nog nooit een mars geweest voor het goede doel zelf.’

Charity Defense Council
De opbrengst van Pallotta’s driedaagse evenement zal gebruikt worden om de kosten te dekken voor het eerste jaar van de Charity Defense Council: een stichting die een positieve draai wil geven aan de negatieve verhalen in de media over goede doelen, onder andere door collectieve advertentiecampagnes. De Council moet daarnaast goede doelen voorzien van juidisch advies en hulp.

‘We proberen effectief te zijn’
De bijna 100 km lange mars (60 mijl) is de laatste stap in Pallotta's kruistocht tegen critici die goede doelen vooral beoordelen op hun kosten (overhead), in plaats van op hun prestaties. ‘We proberen geen heiligen te zijn,’ zegt een promovideo, die de website toont onder begeleiding van opzwepende muziek. ‘We proberen om effectief te zijn.’

Controversiële figuur
Pallotta is een controversiële figuur sinds de jaren negentig, toen zijn ex-for-profit fondsenwervingsbedrijf werd geconfronteerd met een reeks schandalen: geschillen over de zeer pittige vergoedingen die Pallotta bij zijn goede doelenklanten neerlegde voor de events die hij organiseerde. Zijn felste critici beschuldigen Pallotta ervan dat hij de slechtst denkbare for profit-praktijken nu in de non profit-wereld probeert te importeren, zoals huizenhoge bestuurdersbeloningen. Het zou de deur wagenwijd openzetten voor perverse prikkels en misbruik. En dat is ongeveer het laatste waar goede doelen op zitten te wachten… Maar na het schrijven van twee succesvolle boeken en het geven van een veel-bekeken TED Talk (‘The Way We Think About Charity Is Dead Wrong’) , wint hij steeds meer de harten van non profit-leiders in de VS. De Adviesraad van de Charity Defense Council telt inmiddels een aantal kopstukken uit de Amerikaanse filantropie.

De mars, gepland voor 26-28 juni 2015, zal een route aan de Amerikaanse oostkust volgen: van de grens van Maine en New Hampshire naar Salem in Massachussets. Bestuurders en vrijwilligers die willen meelopen kunnen zich voor een donatie van 99 dollar laten registreren op de crowdfunding website CrowdRise.

(Bron: Chronicle of Philanthropy, New York Times)

P.S.: Bekijk het filmpje van Pallotta’s mars: klik hier
P.S.: Bekijk de TED-Talk van Dan Pallotta: klik hier
gerelateerde items