Cordaid moet schade fotograaf Heslenfeld vergoeden

28 november 2016
Nieuws | | Goede doelen

Ontwikkelingsorganisatie Cordaid is door de kantonrechter veroordeeld om een schadevergoeding van bijna zesduizend euro te betalen aan fotograaf en uitgever Thijs Heslenfeld voor het niet nakomen van afspraken over diens fotoboek 'Anything out of nothing'. Dit boek over Syrische vluchtelingen zou vorig jaar kerst aan de donateurs van Cordaid worden aangeboden en een deel van de opbrengst zou ten goede komen aan de vluchtelingen. Een laatste verzoeningspoging op initiatief van Heslenfeld vandaag werd door Cordaid afgeblazen. De fotograaf gaat nu in hoger beroep voor een nog hogere schadevergoeding.

Hoge verwachtingen

Heslenfeld was naar Syrische vluchtelingenkampen gereisd om er foto's te maken voor een boek over het menselijke drama dat zich daar afspeelt. Uit inkomsten door verkoop van dat boek 'Anything out of nothing' wilde hij vluchtelingenprojecten in de regio financieel steunen. De fotograaf had hoge verwachtingen van de samenwerking met Cordaid, dat aanvankelijk enthousiast reageerde op Heslenfelds voorstel om een actie rond het boek op te zetten voor de 320.000 donateurs van deze ontwikkelingsorgansiatie. De kerstperiode (van 2015) leek daarvoor de aangewezen periode.

Bijna volledige radiostilte
Heslenfeld maakt in het kader van de samenwerking een Nederlandstalige website en laat boeken reserveren en stickeren bij het Centraal Boekhuis, maar Cordaid blaast de kerstactie eenzijdig af en belooft in januari actie te ondernemen. Ook die belofte wordt niet nagekomen en ondanks pogingen van Heslenfeld om hierover te overleggen, laat Cordaid daarna een bijna volledige radiostilte vallen.

Dagvaardingsprocedure
Op 9 februari komt, zonder motivering, de mededeling dat de gehele actie wordt afgeblazen. Dat pikt Heslenfeld niet: de voorstellen die daarna volgen om zijn boek o.a. op de Facebookpagina van Cordaid aandacht te geven, worden door hem niet serieus genomen en hij start een dagvaardingsprocedure voor compensatie van door hem gemaakte kosten en gederfde inkomsten.

Overeenkomst in juridische zin
In het vonnis van 21 november j.l. maakt de kantonrechter gehakt van Cordaids poging om geheel te ontkennen dat er afspraken waren gemaakt. Er was weliswaar geen getekend contract, maar wel degelijk een overeenkomst in juridische zin, aldus de Haagse rechtbank. Ook het argument dat Heslenfelds contactpersoon bij Cordaid niet gemandateerd zou zijn, wordt naar de prullenbak verwezen omdat Heslenfeld via de toenmalige CEO - Simone Filippini - was binnengekomen bij Cordaid.

Schadevergoeding
De eis van Heslenfeld voor een vergoeding van €20.000 wordt deels afgewezen omdat Heslenfeld volgens de rechtbank niet heeft bewezen dat een boek over vluchtelingen rond de Kerst van 2015 beter verkocht zou hebben dan op enig ander willekeurig tijdstip. De Rechtbank Den Haag komt uiteindelijk tot een schadevergoeding van €5.751,50 en veroordeelt Cordaid tot het betalen van de proceskosten.

Reactie Heslenfeld
Heslenfeld gevraagd naar een reactie op het vonnis: 'Ik ben natuurlijk blij dat ik heb gewonnen, maar ik had dit liever op een andere manier opgelost en dat wil ik nog steeds, want aan hun enthousiasme voor het boek ligt dit allemaal niet. Ik heb Cordaid tijdens de rechtszaak al een schikking aangeboden voor een prima oplossing zonder veroordeling en zonder reputatieschade. En donderdag heb ik ze opnieuw een aanbod gedaan waarvan ik echt met droge ogen kan zeggen dat geen redelijk mens daar nee tegen zou zeggen. Vanmorgen heeft directeur Kees Zevenbergen onze meeting echter gecanceld en aangegeven dat hij van de deal afziet. In een korte toelichting gaf hij aan 'niet nodeloos kosten te willen maken die niet in het directe belang van Cordaids doelgroep zijn.' Maar dat is nou nét wat ze op deze manier doen.’
 
Heslenfeld: 'Ik werd vanmorgen wakker met de blijde hoop dat Cordaid en ik er vandaag op een heel bijzondere manier uit zouden gaan komen. Ik keek uit naar de geplande ontmoeting omdat we daar een deal konden sluiten die niet alleen mij en Cordaid dient, maar vooral ook de donateurs en de mensen waarvoor de organisatie zich hard zegt te willen maken. Want in mijn deal zat besloten dat Cordaid 25.000 euro kon krijgen die ik heb opgehaald met de verkoop van het boek, bedoeld voor hulp aan vluchtelingen. Het had ze per saldo net zoveel gekost als de schadevergoeding die nu tóch betaald moet worden. Ik heb mijn best gedaan om er zakelijk gezien op een heel mooie manier uit te komen en Zevenbergen op het hart gedrukt om het buiten de emotie te houden. Dat is helaas niet gelukt. Nu rest mij geen andere weg dan een hoger beroep waarin ik moet aantonen dat dit boek met de Kerst 2015 veel beter zou hebben verkocht dan nu, zodat de schadevergoeding dichter bij de eis zal uitvallen. Dat is niet echt ingewikkeld. Maar het betekent wel dat Cordaid en ik nog minstens een jaar gaan soebatten, en dat zij uiteindelijk nog meer publiek geld én een heleboel energie verkwisten.’ 

Reactie Cordaid
Cordaid, gevraagd om een reactie op de uitspraak van de rechter, houdt het bij een ultrakorte mededeling: 'Cordaid is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank, maar legt zich neer bij het vonnis. Een gesprek tussen onze directeur en Thijs Heslenfeld heeft vandaag niet meer plaatsgevonden. Verder hopen wij dat het boek zijn weg zal vinden naar een geïnteresseerd publiek.'
 
►Bronnen: Vonnis Rechtbank Den Haag, zaaknummer 5159707 RL EXPL 16-17561, Heslenfeld, Cordaid.
2/2