Toon alles (3)

Civil Den-sessie: Maandverband en theaterbezoek

10 juni 2010, 08:59
AMSTELVEEN (10 juni) - Wegens succes herhaald op het Civil Society Congres 2010: de Civil Den-sessies waarin maatschappelijke initiatieven zich presenteerden aan een zaal vol kritische vragenstellers annex ‘pseudo-investeerders'. Mooie aanpak, die weer zorgde voor boeiend debat. In de ochtendsessie: Afri-Pads en Stichting Vier het Leven.

Naar theater met eenzame oudere
Vier het Leven heet de stichting die culturele uitstapjes organiseert voor ouderen die niemand hebben om mee naar theater of concert te gaan. De oudere betaalt zelf de helft van het uitstapje, de rest komt van de organisatie. Die schakelt daarvoor vooral bedrijven in, die vrijwilligers leveren om de ouderen te vergezellen. Begeleider en oudere hebben beiden een leuke avond én het bedrijf doet daadwerkelijk iets aan maatschappelijke betrokkenheid.

Urgentie?
Mooie formule, waarvoor veel markt blijkt te bestaan. Bedrijven als Fortis, KMPG en Rabobank doen al mee. Daarnaast krijgt Vier het Leven inkomsten uit donaties, service-clubs en subsidies.
Leuk, nuttig en succesvol, oordeelde de zaal. Maar de echte urgentie om te investeren of te doneren, werd nauwelijks gevoeld. ‘Deze club redt zich wel. Ze spreken de daadkrachtige oudere aan en allerlei bedrijven. Die hebben weinig steun meer nodig.' Aldus een bezoekster.

Bittere noodzaak: maandverband
Anders was dat bij de tweede organisatie die zich presenteerde: Afri-pads. Deze organisatie noemt zich een ‘social entrepreneur' en heeft een herbruikbaar maadverband ontwikkeld dat in een aantal kleine bedrijfjes op het Ugandese platteland wordt gefabriceerd. Het uitwasbare verband wordt gemaakt van natuurlijke materialen, het gaat een jaar mee en zorgt daarmee voor veel minder afvalproblemen dan het schaars verkrijgbare wegwerpverband.

Geen maandverband = geen school
De jonge ondernemers van Afri-pads kregen de zaal mee. Wat een mooi initiatief! Vooral de mannen in de zaal realiseerden zich dat ze eigenlijk geen idee hadden hoe veel schaamte, schoolverzuim en ellende zoiets normaals als menstruatie met zich meebrengt als er niet op elke straathoek een Etos of Kruidvat is. Een gemiddeld schoolmeisje in Afrika mist per maand vier of vijf dagen school, heeft de VN berekend. Een van de voornaamste redenen van het gebrekkige opleidingsniveau van vrouwen in Afrika!

Empowerment
Afri-pads kiest nadrukkelijk voor ‘empowerment' van vrouwen. De Ugandese fabriekjes worden geleid en bemand door vrouwen. Dat biedt werkgelegenheid en een voorzichtige economische groei. Afri-pads werkt toe naar een franchise-model. Het lokale management (altijd vrouwen) is mede-aandeelhouder van de vestiging. Ook het middenkader kan aandeelhouder worden. De centrale organisatie van Afri-pads zal altijd de meerderheid van de lokale aandelen houden.

Allways en Libresse willen óók
Kan hetzelfde niet bereikt worden door de Unilevers en Proctors&Gambles van deze wereld, die ook werken met aansprekende programma's waarbij van elk verkocht pakje verband een deel naar de Afrikaanse zusters gaat? Niet te vergelijken, aldus Afri-pads. Libresse. Allways en consorten zijn inderdaad bezig deze enorme markt te ontginnen en gebruiken daarbij de solidariteit van westerse vrouwen.

Distributie, afval, werkgelegenheid?
Maar de distributie van het wegwerpverband op het onmetelijke platteland is een groot probleem. En wat doe je met het afval? Bovendien is wegwerpverband erg duur en alleen in steden verkrijgbaar. En de Allways- fabrieken zullen nooit in handen komen van Afrikaanse plattelandsvrouwen.

Structurele groei?
Afri-pads is op zoek naar een business-model voor structurele groei. Dat gaat vast wel lukken. De inspirerende ondernemers werden besprongen door de nieuwe filantropische vakgroep van Erasmus Universiteit. Een enkele man waagde zich nog aan een flauw grapje en de voorbeeld-setjes verband werden uitsluitend door vrouwen meegenomen. Maar de zaak was duidelijk: een prachtig initiatief, waarnaast het sympathieke Vier het Leven een beetje verbleekte.

www.4hetleven.nl
www.afripads.com

gerelateerde items