Boodschap Tea Party slaat ook aan in charisector VS

21 april 2010
Nieuws | | Politiek en overheid

BALTIMORE (21 april) - Het is nog maar een jaar geleden dat de nieuwbakken president Barack Obama op grote bijval kon rekenen uit de Amerikaanse charitatieve hoek. In de sector is zijn populariteit echter aan een flinke erosie onderhevig. Steeds vaker valt het geluid te horen dat de president zich gedraagt als een concurrent van goede doelen.

Het is een beweging die in de VS fors in opkomst is: de Tea Party. Deze rechts-liberale ‘grass roots' volksbeweging verzet zich tegen de groeiende invloed van de Amerikaanse overheid onder president Obama. De huidige Tea Party-beweging is geïnspireerd door de gelijknamige club die in 1773 in opstand kwam tegen de Britse overheersers, waarmee de Amerikaanse revolutie ingeluid werd.

Wie uitsluitend de berichtgeving in Europa volgt, zou kunnen denken dat het gaat om een marginale beweging. Maar ook het weldenkende deel van de natie lijkt zich er in toenemende mate achter te scharen. In de wandelgangen van de AFP-conferentie - waar al jaren gemopper te horen is over te veel overheidsbemoeienis, striktere regelgeving en belastingcontroles - lijkt de boodschap van de Tea Party ook voorzichtig aan te slaan. Niet alleen vanuit het perspectief van al dan niet gepercipieerde bemoeizucht, maar vooral omdat de overheid zich lijkt te gaan begeven op het traditionele werkterrein van ‘charities'. De overheid wordt door velen gezien als concurrent op een gebied waar het private initiatief, gesteund door privaat geld, het primaat had! "We zijn geen Europa.", verzuchtte een van de deelnemers aan de AFP-conferentie dan ook.

Van 11 t/m 14 april vond de 47ste AFP (Association of Fundraising Professionals) International Conference on Fundraising plaats, ditmaal in Baltimore, VS. Deze conferentie, die in het teken stond van "Honoring Our Past, Inspiring Our Future" werd bezocht door meer dan 4.000 personen. Marc van den Tweel (algemeen directeur Ronald McDonald Kinderfonds en spreker op de conferentie over ‘corporate fundraising') doet exclusief voor FM verslag.