Toon alles (1)
Hans Hulst

Bellen met: Wiebe van der Woude

5 december 2007, 08:59
Afgelopen weekeinde was Amsterdam het toneel van een proef met een nieuwe vorm van collecteren: de pincollecte. Namens STOP AIDS NOW! gingen twintig collectanten de straat op met een mobiele betaalautomaat. FM belde met manager Communicatie en Fondsenwerving Wiebe van der Woude. "De pincollecte kan een waardevol instrument worden, bijvoorbeeld tijdens evenementen."


Was dit een initiatief van STOP AIDS NOW! of van de Postbank?

 


Van der Woude: "We zijn benaderd door de Postbank, die graag als eerste bank een serieuze test met de mobiele betaalautomaat wilde gaan doen. STOP AIDS NOW! is niet echt een collectefonds - we staan ook niet op het collecterooster. Maar elk jaar rond Wereld Aids Dag vragen we in een aantal gemeenten een vergunning aan om te collecteren. Op straat zeggen mensen vaak dat ze geen geld op zak hebben. De pincollecte leek ons een aardige manier om dit te ondervangen. De samenwerking met de Postbank is nieuw, in die zin dat we nog geen sponsorrelatie met elkaar hadden."

 


Hoe zat de proef in elkaar?

 


Van der Woude: "We hebben op drie plaatsen gecollecteerd. Op vrijdag 30 november in Amsterdam-Oost en op 1 december - Wereld Aids Dag - rond de Bijenkorf in Amsterdam. In beide gevallen werd er gecollecteerd met tien betaalautomaten. Ook is er met mobiele betaalautomaten gecollecteerd in het hoofdkantoor van de Postbank. Er waren overigens ook collectebussen aanwezig. Wie huiverig was voor de nieuwe techniek kon zo toch een bijdrage leveren."

 


Wat zijn de eerste indrukken?

 


Van der Woude: "Het was een bijzondere ervaring, waar we het nodige van hebben opgestoken. Je ziet dat jongeren graag willen pinnen. Ouderen niet: zij blijven kiezen voor de collectebus. In een collectebus wordt gemiddeld vijftig cent gestopt. De gemiddelde donatie bij een betaalautomaat ligt rond de twee euro. Bovendien zijn de kosten lager. In Amsterdam-Oost hebben we huis aan huis gecollecteerd. Dat werkte niet; de meeste mensen hebben wel wat kleingeld in huis. Op drukke straten loopt het evenmin. Mensen willen toch graag privacy. Maar als je op een wat rustiger plek collecteert, blijkt men bereid meer dan gemiddeld te geven."

 


Welke conclusies gaat STOP AIDS NOW! aan de proef verbinden?

 


Van der Woude: "We hebben nog geen compleet beeld, omdat het geld uit de collectebussen nog niet is geteld. Overigens ging het niet primair om de opbrengst. We wilden graag weten of mensen durven te doneren bij een mobiele betaalautomaat. De eerste indrukken zijn wat dat betreft positief. Op straat vond men het een leuk initiatief. De pincollecte kan een waardevol instrument worden, bijvoorbeeld tijdens evenementen. Het is waarschijnlijk dat we in de toekomst meer met deze nieuwe techniek gaan doen."

 


Zie ook: www.stopaidsnow.nl  

gerelateerde items