Belangrijke overwinning Lotto in slepend juridisch gevecht

1 maart 2012
Nieuws | | Loterijen

AMSTERDAM (1 maart) - De Hoge Raad heeft een belangrijke beslissing genomen in een al tien jaar slepende rechtszaak tussen de Nederlandse Lotto en de Britse gokgigant Ladbrokes: websites en telefoondiensten van grote, internationale gokbedrijven moeten worden geblokkeerd voor Nederlanders. Dit betekent dat het zogenoemde restrictieve gokbeleid van de Nederlandse overheid gehandhaafd kan blijven. Dit systeem voorziet onder andere in een beperkt aantal vergunninghouders die een deel van hun inkomsten moeten afstaan aan het goede doel.

Het hoogste Nederlandse rechtsorgaan oordeelde vorige week vrijdag, na raadpleging van het Europese Hof van Justitie, dat het Nederlandse gokmonopolie van de Lotto niet strijdig is met vrij verkeer van goederen en diensten in Europa. Dat betekent dat buitenlandse goksites zonder Nederlandse vergunning hun deuren voor Nederlandse gokkers moeten sluiten. Die goksites handelen volgens de Hoge Raad onrechtmatig als zij Nederlandse gokkers niet weigeren op hun sites of telefoonlijnen. Lotto-advocaat Joris van Manen meldt aan het FD dat deze sites nu met speciale software, die het mogelijk maakt te traceren of men vanuit een Nederlandse computer inlogt, Nederlanders de toegang zullen moeten weigeren.

Restrictief gokbeleid
Het arrest van de Hoge Raad is het resultaat van ruim tien jaar procederen tussen Lotto en Ladbrokes. Na de eeuwwisseling is er onder toenmalig minister van Justitie Donner een restrictief gokbeleid gehanteerd. Kansspelen mogen alleen met een overheidsvergunning worden georganiseerd. Er zijn vijf vergunninghouders: Holland Casino, de Staatsloterij, Lotto, de Nationale Goede Doelen Loterijen (waaronder de Postcode Loterij) en Runnerz. Buiten deze bedrijven mogen er geen andere gokbedrijven actief zijn.

Liberalisering
Lotto-advocaat Van Manen is van mening dat met het arrest van de Hoge Raad vaststaat dat het huidige Nederlandse beleid ‘europroof’ is en dat illegale buitenlandse sites eenvoudig zijn aan te pakken. Insiders wijzen er echter op dat de strijd om het opengooien van de Nederlandse grenzen voor buitenlandse aanbieders nog niet definitief gestreden is. De druk van grote internationale gokbedrijven en hun machtige lobby in Brussel zal blijven aanhouden. Zeker zolang de vraag vanuit Nederland blijft bestaan. Van de €17 miljard die jaarlijks omgaat in de Nederlandse gokindustrie, wordt naar schatting een aanzienlijk deel gespendeerd bij grote buitenlandse gokbedrijven als Ladbrokes, Betfair, Bwin en Unibet. Vooral pokersites en bingosites zijn immens populair.

Nieuwe regelgeving
Op dit moment werkt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Teeven aan nieuwe regelgeving rondom buitenlandse gokwebsites, die het voor hen gemakkelijker moet maken om een vergunning te krijgen. Of en welke verplichtingen deze nieuwe aanbieders moeten krijgen voor een afdracht aan goede doelen is nog niet bekend. Hierdoor is de vrees van veel beneficianten van de huidige loterijen nog niet weggenomen dat een liberalisering van de kansspelmarkt op termijn zal leiden tot vermindering van de huidige geldstroom naar filantropie, cultuur, welzijn en sport.