Alleen maar verliezers in SMS-affaire

16 februari 2011, 08:59

AMSTELVEEN (16 februari) - Goede doelen vrezen voor reputatieschade, ook al zijn zij zelf mogelijk het slachtoffer geworden van onregelmatigheden bij de in Breda gevestigde sms-dienst HetGoedeDoelSMS (5757 en 4488). Ook de relatief nieuwe donatievorm van schenken via sms komt hierdoor in een kwade reuk te staan. Branchekoepel VFI, die zelf een sms-geefdienst faciliteert (Geef SMS 4433) en daarmee vorig jaar een ton aan netto inkomsten voor goede doelen noteerde, heeft een eigen onderzoek aangekondigd.

De zaak kwam het afgelopen weekeinde aan het rollen na gegevens die anoniem zijn gelekt via de Nederlandse versie van WikiLeaks, de site van het Bredase Open(N)u. Onderzoek door BN DeStem en Open(N)u bracht aan het licht dat diverse donateurs voor goede doelen en de organisaties zelf zich misleid voelen door HGDS. Directeur Hank Sweep van HGDS begrijpt niets van de aantijgingen. Zijn reactie in BN De Stem:"Ik heb nooit klachten gehad". Hij sluit niet uit dat er in het computersysteem soms iets fout gaat. Sweep zegt in te stemmen met een onafhankelijk onderzoek.

Tweederde
Goede doelen zoals Natuurmonumenten en Stop AIDS Now! vrezen dat er door HGDS ongevraagd gestuurde berichtjes in rekening zijn gebracht. Goede doelen kunnen via HGDS eenmalige sms-acties voeren of donateurs werven, die dan maandelijks een berichtje krijgen van hun goede doel. Donateurs betalen daarvoor 1,50 euro of een veelvoud daarvan. Na aftrek van kosten komt ongeveer tweederde daarvan ten goede aan goede doelen.

Duurder
Donateurs zeggen dat er van hun telefoonnota meer geld werd afgeschreven dan was toegestaan. Zij kamen er onlangs achter dat ze op verschillende momenten tekstberichten kregen die duurder waren dan was overeengekomen. Sommigen moesten betalen voor berichten van andere goede doelen, waarop ze niet waren geabonneerd. Ook kregen donateurs die aan een eenmalige actie hadden meegedaan soms een jaar later alsnog een tekstbericht. Ook voor die sms'jes werd geld in rekening gebracht, zo leert navraag van BN De Stem bij een aantal donateurs, onder wie ook directeur Roelof van Laar van Stop Kindermisbruik.

Druppel
Van Laar tegenover BN DE Stem: "Bij HGDS zit duidelijk iets fout. Bij zeker drie van de elf maandelijkse sms'jes is geld van donateurs niet naar ons gegaan. Dat is de druppel geweest, want dit kunnen we aan onze donateurs niet uitleggen." Van Laar is boos dat directeur Hank Sweep van HetGoedeDoelSMS beweert dat zijn dienst gratis is. "Hij houdt bij aan- en afmelden twee keer 1,50 euro in en krijgt 7 cent per sms'je."

Gestopt
Afgelopen weekend is HGDS gestopt met het verzenden van sms'jes. Wel blijft het sturen van berichten mogelijk, "zodat lopende acties geen hinder ondervinden". Dat schrijft Sweep aan de aangesloten doelen. In de mail schrijft hij verder dat alle punten tot op de bodem uitgezocht gaan worden en hij daarna mogelijk stopt met de sms-dienst.

Sweep spreekt tegen dat bij de sms'jes van mei en juni 2010 van Stop Kindermisbruik 3 euro is gerekend in plaats van 1,50 euro. Uit het onderzoek van BN De Stem en Open(N)u is echter gebleken dat er geen rekening van 3 euro kwam, maar van twee keer 1,50 euro, zoals ook Van Laar van Stop Kindermisbruik op zijn eigen rekening zag.

OPTA
Hoeveel mensen zijn gedupeerd is nog niet bekend. Wel staat vast dat HGDS de laatste jaren honderdduizenden sms'jes heeft verstuurd. Volgens telecomtoezichthouder OPTA die toeziet op naleving van de spelregels voor onder meer sms-acties, lijkt er in deze Bredase kwestie sprake te zijn van misleiding.

Eigen onderzoek
Koepel VFI heeft aangekondigd namens haar leden te onderzoeken in hoeverre de beschuldigingen aan het adres van Het Goede Doel SMS terecht zijn. "Als de aantijgingen waar zijn betreurt VFI dit zeer. VFI benadrukt dat het gaat om onrechtmatigheden bij een specifieke aanbieder. Doneren per sms is een betrouwbare methode. VFI volgt met haar eigen dienst GEEF-SMS 4333 de sms-gedragcode en de reclamecode en biedt volledige transparantie van inkomsten en kosten", aldus een verklaring van de organisatie voor haar leden.

Saillant
Saillant detail in de affaire is dat HGDS en VFI al eerder met elkaar in aanvaring zijn gekomen. In 2009 beschuldigde HGDS-directeur Hank Sweep VFI al van "plagiaat" en "diefstal". Volgens Sweep had VFI zijn dienst schaamteloos gekopieerd met "Geef SMS" en hield zij deze exclusief voor CBF-Keurmerkhouders, terwijl Het Goede Doel SMS open staat voor álle goede doelen. VFI, de medeoprichters van Geef SMS - RLC (nu Blackbaud) en Mobillion - en ook de telecomproviders weerspraken destijds op overtuigende wijze alle aantijgingen van Sweep.

gerelateerde items